Christina "Tintti" Holappa och Jenni Jehkonen upplever att invånarna i Hangö inte alltid är medvetna om hur stort utbud det finns i stadens affärer. Foto: Johan Kvarnström

Hangöbutiker betjänar tappert

Hangö och Lovisa är två snarlika städer, men bara i ena lyser det i skyltfönstren.

Trots alla arbetstillfällen som försvunnit i Hangö finns det mycket att glädjas över. Stadspulsen är inte alltid hög, men centrum är i högsta grad levande.
En jämförelse med läget i Lovisa, hamnstaden östra Nyland, ger en blomstrande bild av Hangö. För i landets sydligaste stad är affärslokalerna välfyllda i centrum och utbudet är relativt rikt. På hangöbornas önskelista för gågatan finns mest finlir, som ett kafé som har öppet även utanför kontorstid.
I Lovisa finns däremot hela 15 tomma affärslokaler på paradplats. Hur man har lyckats i Hangö är svårt att säga, men åtminstone tre olika föreningar har bidragit. Ännu för några år sedan oroades många av tomma affärslokaler. Då startade företagarföreningen projektet Ett levande stadscentrum.
– Situationen är mycket bättre i dag, men jag vet inte hur mycket det beror på vår insats då, säger Markku Hämäläinen som var en av projektets arrangörer.
En orsak till det goda läget står förstås att finna i Hangöföretagarnas mod. I Lovisa säger Kenneth Hansson vid Östra Nylands Fastighetsförmedling att intresset för att grunda nytt i staden är svagt i dag.
– Alla borde prata med alla om allting, tjänstemän, invånare, butiksägare, säger Hansson. Vad är det man vill ha, vad är det man saknar? Det finns en massa tomma lokaler i centrum och problemet är egentligen inte nivån på hyrorna eftersom de är ganska jämna. Problemet är att det saknas efterfrågan på lokalerna.

Läs det jämförande reportaget i lördagens tidning!