De vill se ett köpcenter här, i Norra hamnen. Fr.v. arkitekt Gustav Simons, affärsutvecklare Peter Tanzer, arkitekt Roger Wingren, Kim och Mats Mäenpää från byggbolaget Mäenpää. Foto: Nina Ahtola (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se arkitektens skisser.)

Stormarknad äter upp andra mataffärer

Tomas Hanell tycker arkitektens skisser över ett shoppingcenter i Norra hamnen ser okej ut. Men han ifrågasätter visionerna om att köpkraften ökar och att handelsläckaget ut ur Raseborg skulle minska.

Raseborgaren och forskaren Tomas Hanell skräder inte orden när byggbolaget Mäenpääs planer i Norra hamnen kommer på tal.
Det är nämligen så att pengarna inte enbart läcker ut, de rinner också in. På en pressinfo i tisdags presenterade byggbolaget Mäenpää och dess samarbetspartner sina planer i Ekenäs. Konsulten och affärsutvecklaren Peter Tanzer visade bland annat material från en undersökning av Tuomas Santasalo ky, publicerad 2009.
Hanell hänvisar till samma undersökning, Länsiuudenmaan kauppapalvelut (ung. Västnylands handel), som finns att läsa på webben.


Kläder på annat håll

Enligt Santasalos undersökning köper många västnylänningar kläder någon annanstans. Samtidigt visar dagligvaruhandeln ett plus i bland annat Ekenäs, Karis och Lojo. I Raseborg är överskottet 18 procent.
Det säljs alltså mera livsmedel än vad invånarnas köpkraft skulle motsvara.

Hanell förklarar detta med fritidsborna. De köper redan i dag livsmedel, toapapper, schampo och så vidare nära stugan.
– Den biten kan inte öka.

Hanell tror att en ny, stor dagligvaruhandel i Norra hamnen inte ökar matförsäljningen. Istället förskjuts den. En eller flera mataffärer kan bli tvungna att sätta lapp på luckan.

Han ifrågasätter också byggfirman Mäenpääs tro på att Ingåbor ska komma till Ekenäs och handla. Tittar man på pendlingen från Ingå går den österut, mot huvudstaden.


Vem vinner?

Enligt Hanell är köpkraften i Västnyland överlag låg. Här bor ganska få människor med stora inkomster.
– Jag tycker inte det är så relevant att tala om miljoner hit eller miljoner dit. Det handlar snarare om vilka miljoner som kommer samhället till gagn, säger han.

När det kommer till samfundsskatt så saknas både Kesko och Varuboden-Osla i toppen på listan över företag som betalar samfundsskatt i Raseborg.

Hanell vill inte uttala sig i egenskap av forskare, även om han jobbar med strategisk stadsplanering på Aalto-universitetet. Den forskningen sker på en mera övergripande nivå.

Det är alltså som raseborgare han ogillar en stormarknad. Men om den kommer borde den ligga centralt.
– Där gör den minst skada. Ju närmare torget och Kungsen ett köpcentrum ligger ju större sannolikhet är det att någon människa skulle tappa bort sig dit.


Läs mer i torsdagens VN/eVN.