– Man måste se Fennovoima som en riskplacering, en lika stor riskplacering som vilket som helst annat start up-bolag, understryker Ann Storsjö. Foto: Peter Johansson

"Inget utrymme för riskplacering"

– Jag börjar luta åt alternativet att vi inte skall utöka våra investeringar i Fennovoima, utan bibehålla det ägande vi har. Det är min personliga åsikt, säger Ann Storsjö, SFP, som är ordförande i direktionen för affärsverket Ekenäs Energi.

Åsikten är inte tagen ur luften, Storsjö har inga svårigheter att motivera den.
– Vi har begränsat utrymme för utökad risktagning, säger hon, och understryker:
– Man måste se Fennovoima som en riskplacering, en lika stor riskplacering som vilket annat start up-bolag som helst.


Bra eller dåligt

Fennovoimas planer siktar på kärnkraftsproduktion med start 2024 i Pyhäjoki. Vad händer i det skedet om Ekenäs Energi, liksom nu, finns med i bilden via sitt ägande i Katternö – som sin tur genom Katternö kärnkraft är en av delägarna i Fennovoima?
– Går det bra, får vi intäkter. Går det dåligt, innebär det att vi deltar i finansieringen av förlusterna, konstaterar Ann Storsjö.

Som potentiella riskmoment pekar hon på bland annat tidtabellen och hanteringen av kärnavfall som på riksnivå tänkts finansieras med samhälleliga medel.


Beslut i dag?

Storsjö räknar med att direktionen kommer till ett avgörande då man i dag sammanträder och åter – diskuterat har man redan tidigare gjort – har Fennovoima-engagemanget på agendan.
Ett beslut i dag skulle innebära att den tänkta tidtabellen med behandling i stadsstyrelsen den 14 och i stadsfullmäktige den 21 oktober håller.


Läs mer i onsdagens VN/eVN.