Sett uppifrån. Den vita masken t.v. är bostadshus, norr om den en stor vit yta som alltså är affärsutrymmen som går över järnvägen. Bild: Arkitektbyrå R. Wingren

Stormarknad ovanpå järnvägen i Ekenäs

Planerna för Norra hamnen är stora. Där ska byggas affärer och bostäder för 80 miljoner euro.

Om det österbottniska byggbolaget Mäenpää och dess konsult Peter Tanzer får som de tänkt kommer Norra hamnen i Ekenäs om några år att ha ett affärscentrum med 500 parkeringsplatser, en stor dagligvaruhandel på 8 000 kvadratmeter plus flera internationella kedjor.
– Här ska finnas västra Nylands ledande handelsplats för dagligvaror, mode, sport och fritid, säger Tanzer.

Han målar upp en bild som kan tända hoppets låga hos en och annan som oroar sig för Raseborgs ekonomi.

Tanzer förutspår nya invånare med påföljande skatteintäkter på en halv miljon euro årligen, handel för 61 miljoner euro mera i Raseborg, stopp på handelsläckaget på 17 miljoner euro ut från Raseborg, mera turister, flera jobb, större attraktionskraft för Ekenäs med mera ...


Pier 25

Arbetsnamnet Norra hamnen är ersatt med det internationellt klingande Pier 25. Hela projektet beräknas kosta kring 80 miljoner euro. Enligt Mats och Kim Mäenpää från byggbolaget Mäenpää är "finanseringen på gång".

Peter Tanzer säger att slutmålet är att sälja affärsutrymmena till någon stor, stark aktör. Som exempel nämner han ett finskt pensionsbolag.