Demonstrationspromenaden gick förbi omdebatterade projekt som Grandtomten. Foto: Christoffer Holm

Med hopp om en förändrad värld

Förändring för att bevara det vi har och globala tankar som behövs på lokal nivå genomsyrade lördagens miljödebatt i Hangö.

Träd som fälls utan eftertanke, vackra byggnader som rivs och ett tillväxttänkande som utnyttjar en av våra största resurser; naturen.
Det var anledningen till lördagens miljödebatt och efterföljande demonstration mot en, enligt evenemangets talare, obetänksam politik i världen, Finland och även i lilla Hangö.

Farlig tillväxt
Huvudmålet med lördagens tillställning var att väcka debatt och sporra Hangöborna att använda sina demokratiska rättigheter.
Bland annat det halvfärdiga byggprojektet på Drottningberg och Fabriksudden var en bakgrundsorsak. Den politiskt och ideologiskt obundna folkrörelsen Kafé Världens slut (Maailmanlopun kahvila) stod som arrangör och alla idéer fick flöda fritt.

Marko Niemi, en av de lokala krafterna bakom evenemanget, höll öppningstalet. Niemi lade också grunden för evenemangets tema; en kritik mot tanken om att utveckling löser problem.
– I Hangö har man genom tiderna eftersträvat att svartmåla de som försvarar naturen och gjort dem till "utvecklingens bromsar".

Som en av de inbjudna talarna preciserade den legendariska miljökämpen Pentti Linkola problematiken.
– Tävlan om tillväxt är den farligaste tron i mänsklighetens historia.

Naturen som resurs
Forskaren och författaren Olli Tammilehto kritiserade hur vår samhällsekonomi definierar resurser.
– Man förstår inte att begreppet ekonomi är mycket bredare än såsom det behandlas i dag.

Tammilehto ser nämligen naturen som en resurs i många andra bemärkelser än vad samhällsekonomin ser den.
– Den är ett offentligt vardagsrum. Men den tanken åsidosätts hela tiden. Med det nuvarande tillväxttänkandet förstör vi den frihet vi har i naturen.

Evenemanget avslutades med en demonstrationsvandring till Drottningberg, via både Grandtomten och Fabriksudden. Många förfasades över synen. Budskapet blev klart. Om miljön ska vara Hangös framtid måste Hangöborna också bli bättre på att bevara den.

läs mer i tisdagens VN/eVN