Vardagshjälte. I Halpahalli är kunden kung. Nu får försäljaren Bodil Ståhl smaska Västistårta. Foto: Benjamin Knopman (Klicka på bilden för att öppna den i rätt format.)

De log sig till tårtan

När Halpahallis personal kom ut med shorts till funktionshindrade Tua Lindholm då hon satt i bilen insåg hon två saker: De här människorna är extraordinära. Och de måste få en Västistårta.

Tua Lindholm från Karis rör sig med stor möda och två käppar. Att göra inköp i varuhus är mer än jobbigt för henne – det är så gott som omöjligt.

Förutom i Halpahalli.

Där samlar personalen ihop Tuas varor medan hon får sitta och pusta ut i en bekväm stol som är reserverad för henne.
– De kvittrar och är glada. I en värld där allt handlar om vinster och effektivitet är de ett fint exempel på den gamla skolans servicementalitet, säger Tua.
– När jag skulle köpa shorts till min man hämtade de ut olika modeller till bilen.

Nu är det Tuas tur att hämta något tillbaka.


En enda stor familj

– Nämen herregud! utbrister försäljaren Bodil Ståhl när hon får syn på den vinbärsröda Västistårtan.

Hon jobbar i butiken tillsammans med sin syster Marina Ståhl-Nordström, brodern tillika it-experten Tommy och mamma Monika, som äger Halpahalli ihop med pappa Jorma. I butiken jobbar även Annika Väisänen.

När tårtan skärs upp och kopparna fylls av kaffe förklarar Marina att hon ser butiken, med dess anställda och kunder, som en enda stor familj.

– Vi är ett stort litet varuhus.


Inga surmulna robotar

Halpahalli slog upp dörrarna den 15 februari 1985. Då låg butiken vid Landsbrovägen i Karis. Till Ekenäs flyttade den 1998. I dag har också Hangö en egen sparhall.

Fastän dagens uppskruvade tempo kräver effektivitet är Halpahallis anställda inga surmulna robotar, utan konverserar glatt med kunderna.

De vet hur viktigt det är med ett vänligt "hej".

– Om jag har en dålig dag kan ett leende förändra allt, säger Bodil Ståhl.


Läs mer i fredagens VN/eVN.