Cynthia Moed var den av de anställda i stadens laboratorium som jobbat där längst då verksamheten lades ner. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Nämnd vill öppna livsmedels- och vattenlabbet igen

Verksamheten vid Raseborgs stads vatten- och livsmedelslaboratorium upphörde i mars 2013. Stängningen har inte sparat staden pengar, tvärtom.

Stadsstyrelsen beslöt i mars att stadens eget vatten- och livsmedelslaboratorium i rask takt skulle stängas. I slutet av mars sattes lapp på luckan.
Avsikten var att spara staden pengar, men redovisning visar att utgifterna har fortlöpt och till och med överskridit budgeten.

Överskrider med nästan 50 000

I budgeten för årets tre första månader fanns intäkter för 37 500 euro och utgifter för nästan 73 000 euro. De budgeterade nettoutgifterna gick på drygt 35 300 euro. Intäkterna blev i stort sett de beräknade, medan utgifterna har uppgått till 118 700 euro.

Nettoutgifterna uppgår till 82 500 euro vilket är 47 200 euro mera än budgeten tillåter. Orsaken är att man ännu efter att laboratoriet stängde har haft utgifter för bland annat årsavgifter och personalkostnader.

Möjligen kan underskottet täckas helt eller delvis genom omdisponeringar av medel, så anhållan om en budgetändring i ärendet torde samhällstekniska nämnden klara sig undan. Bland annat har en budgeterad tjänst varit obesatt under hela året, konstaterar nämnden, och de här sparade pengarna kanske kan användas till att täcka underskottet.

År 2012 visade nettoutgifterna ett minus på 116 000 euro för laboratorieverksamheten. 

Stadsstyrelsen bestämmer

Då samhällstekniska nämnden i tisdags tog del av redovisningen föreslog nämndmedlemmen Cecilia Bruncrona (SFP) att man ska be stadsstyrelsen ta ställning till om laboratoriet kunde öppnas igen.

– Nämndens bedömning är att det går att utveckla konceptet så att verksamheten blir kostnadseffektiv, göra business på laboratoriet helt enkelt, säger nämndens ordförande Werner Orre (SFP).

Han poängterar ändå att det är stadsstyrelsen som suveränt fattar beslut om öppning och nedläggning av olika verksamheter.

"Har andra planer"

Cynthia Moed som jobbade i laboratoriet i två år säger att "de får göra som de vill med laboratoriet".

– Jag har andra planer för framtiden så jag skulle inte gå tillbaka om de bad mig och laboratoriet öppnade igen.