Carina Enberg (t.v.) är vice ordförande för Västerby skolas föräldraförening. Hon vill inte att hennes nioåring ska gå ensam över korsningen mellan riksväg 25 och Tenalavägen. Foto: Eva Hagman

Allvarliga miner i Västerby skola

Föräldrar i stängningshotade Västerby skola oroar sig för att skolvägen kan bli längre och farligare.

Parkeringsplatsen var full och stolarna räckte inte till i klassrummet, då föräldrarna i Västerby skola träffade stadens tjänstemän för att höra om varför just den här skolan borde stängas.

Bildningschef Robert Nyman och Maj-Len Engelholm, undervisningschef för stadens svenska skolor, presenterade uträkningar, elevprognoser och analyser av för- och nackdelar med Västerby och Österby skolor.

Båda sade flera gånger att förslaget att stänga skolan inte handlar om att Västerby skola är onödig. Det handlar om en beställning från fullmäktige. Staden måste spara pengar.


Räknefel

Men föräldrarna tog inte stillatigande emot motiveringarna.
De hade gjort en egen presentation, som Johanna Wikström-Flemmich lade fram. Man hade hittat flera mindre räknefel i de elevsiffror som lagts fram.
– Det är detaljer, men det borde vara rätt, sade Wikström-Flemmich. Hon undrade varför bildningsnämndens svenska sektion inte lagt märke till räknefelen.

Sektionens ordförande Martin Stenström (SFP) var på plats och kunde svara.
– Oberoende om det är en elev mer eller mindre hade slutsatsen blivit densamma, sade han.

Stenström var för övrigt den enda politikern från bildningsnämnden som kom till mötet.


Farlig korsning

Att skolvägen blir längre oroade flera föräldrar. De nämnde korsningen mellan riksväg 25 och Tenalavägen, där tung trafik mot Salo viker in.

Mia Weckström har fyra barn i Västerby skola. Familjen flyttade nyligen till området, uttryckligen för att här finns en liten skola.
– Det är inget fel på Österby, jag har själv gått där och man blir nog människa där. Men jag har valt Västerby för att den är liten. Kanske man har det för bra om det är en halv kilometer till skolan, sade hon.

Bildningsnämnden har möte den 15 oktober och ska då besluta vilka nedskärningar som blir av. Att stänga en eller flera skolor är inte de enda sparförslagen. Även timresursen föreslås bli mindre.