Hangö vill samarbeta med företag kring utsläpp

Hangö stad vill samarbeta med företag i staden för att minska koldioxidutsläppen i enlighet med Hinku-projektet vars mål är att minska koldioxidutsläppen med 80 procent fram till 2030 jämfört med nivån 2007.

Staden beslöt i januari i år att gå med i projektet Mot en kolneutral kommun, också kallat Hinku från det finska projektnamnet. Hinkus mål är att minska utsläppen av växthusgaser. Koldioxidutsläppen ska år 2030 vara 80 procent lägre än 2007.

Redan nu har utsläppen i Hangö minskat med 9 procent eller med cirka 34 000 ton. Bland annat har detta lyckats genom att man i fjärrvärmeverket producerar energi med flis i stället för olja. Också fjärrvärmeverket i Lappvik har övergått till flis och dessutom har fyra vindkraftsenheter tagits i bruk.

I förra veckan höll staden ett Hinku-möte med företag i Hangö. Femton företag var inbjudna, representanter för fyra deltog. Samtliga visade intresse för att förbättra energi- och materialeffektiviteten genom projektet och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser.

Ett av de företag som deltog i Hinku-mötet var Printal. Vice vd Kimmo Tenho är positivt överraskad över projektet.

– Jag tycker om tanken med Hinku, att det inte kostar en massa utan kan förverkligas litet i taget. Det låter bra och rimligt och faktum är att vi hela tiden redan nu arbetar i den här riktningen. Varje gång vi gör minsta investering så tar vi miljöaspekten i beaktande, säger han.

Förutom Printal deltog representanter från Forcit, Genencor och Adven i Hinku-mötet.
Hinku i Västnyland koordineras av Novago företagsutveckling och nästa steg är besök från Novagos sida hos företagen som deltar.