Tom Lipponen från Sjundeå kör taxi i Kyrkslätt eftersom där finns mer jobb, enligt honom. Foto: Benjamin Knopman

Taxichaufförerna skyr Sjundeå

Vill du ha en taxi till Sjundeå? Då kan väntetiden i värsta fall vara flera timmar.

– Det är så gott som omöjligt att få en taxi. Om du är på väg ut någonstans en lördagskväll är det helt hopplöst, säger Sjundeåbon Angelik Karlsson.

Hon jobbar i Sjundeå S-market. I matbutiker brukar kassapersonalen titt som tätt beställa taxiskjutsar åt äldre eller invalidiserade kunder. Men inte i den här kommunen.


"Inte lönar det sig"

Sjundeå har taxitillstånd för 55 bilar. Problemet är att kommunen delar verksamhetsområde med Kyrkslätt, vilket leder till att taxistolpen i Sjundeå gapar tom medan kön av bilar ringlar lång vid grannkommunens livligare torg.

Lars Drönberg står längst fram i Kyrkslättskön och väntar på ett uppdrag. Under de senaste månaderna har han endast skjutsat Sjundeåkunder en handfull gånger.

– Inte lönar det sig att köra 25 kilometer för att flytta kunden 2 kilometer och sedan köra tillbaka, säger Drönberg som själv körde taxi i Sjundeå på 80-talet.


"Måste tänka på Sjundeåborna"

I Sjundeå finns exakt en taxichaufför som är stationerad i kommunen hela tiden, Magnus Forsman. Han säger att det finns jobb, men att man måste vara beredd på lugnare perioder under dagen.

– Jobbet som taxichaufför är ett serviceyrke. Vi måste tänka på Sjundeåborna också.


Läs mer i tisdagens VN/eVN.