"Fortums uppsägning är olaglig" 

Arbetarskyddsfullmäktige Erkki Lackström är förbittrad. Också han få gå när Fortum stänger kolkraftverket i Ingå, fast hans anställningsskydd som arbetarskyddsfullmäktige borde säkra fortsatt anställning.

Enligt Erkki Lackströms uppfattning är uppsägningen av honom olaglig för att han innehar uppdraget som arbetarskyddsfullmäktige – ett åtagande som han har valts till och har skött i 13 år.

Kolkraftverket i Ingå körs ner i februari och från mars nästa år har det en bemanning på elva personer. Den styrkan får ta hand övervakningen av kraftverket och tillhörande områden och om underhållet på el- och automationssidan.

Bestrider uppsägningen
Med det nöjer sig inte Erkki Lackström utan bestrider uppsägningen och har kontaktat sin fackorganisation Sähköliitto, som kommer att driva ärendet vidare.
– Jag är bestört över att ett storbolag som Fortum kan strunta i så grundläggande saker som arbetarskyddsfullmäktiges rättigheter som ju är helt jämförbara med förtroendemannens anställningsskydd, säger han.
Enligt Lackström borde tågordningen vara den att arbetsgivaren antingen erbjuder ett nytt arbete eller ger utbildning för nya arbetsuppgifter.

Markus Pyykönen, kraftverkschef i Ingå, uttalar sig kortfattat om uppsägningen.

– Orsaken till uppsägningen var att Lackström inte kan placeras i andra uppgifter eller utbildas för nya arbetsuppgifter. Mera än så kan jag inte kommentera frågan, säger han.