Etel Berglund uppvaktas på jobbet av Margareta Fagerlund och Lasse Tallqvist. Till vänster arbetsgivaren Lynn Björkqvist. Foto: Agneta Sjöblom

Vågade vuxenstudera och vann

I den strida strömmen av trista arbetsmarknadsnyheter ryms också några solskenshistorier. Förutom en färsk merkonomexamen och ett lyckat branschbyte kan Etel Berglund glädja sig åt titeln som årets vuxenstuderande på Axxell i Västnyland.

Axxelläraren Margareta Fagerlund var idel lovord då hon i går överräckte diplomet som årets vuxenstuderande till sin forna elev Etel Berglund.
– Du har haft en målmedvetenhet man inte ser så ofta och har varit en lätt studerande att handleda – självgående. Du är ett bra exempel på hur en fristående examen fungerar som bäst.


Sade upp sig för att studera

Innan Etel Berglund påbörjade sin merkonomutbildning jobbade hon inom köks- och cateringbranschen.
– Jobbet var för fysiskt tung för att jag skulle klara av 20 år till inom branschen. Jag ville studera, kollade olika alternativ och kom fram till att det inte fanns någon annan möjlighet än att säga upp mig.

Beslutet var sist och slutligen var ganska lätt att fatta. Till det bidrog inte minst den egna familjens positiva inställning.

Genom datakörkortet hon tog för några år sedan hade hon snusat lite på merkonomutbildningen tidigare och kände genast att hon kommit rätt.
Har det varit svårt att studera som vuxen?
– Nej, men man blir kanske lite för envis och tar studierna på för stort allvar. När man en gång börjat vill man att man ska klara det bra.

Hennes hälsning till den som går omkring i liknande funderingar är att bara köra på.
– Man ska inte bli kvar i ekorrhjulet utan våga ta chansen. Det finns inga garantier på att man lyckas men enda sättet att ta reda på det är att prova.


Inlärning gav jobb

Vuxenutbildning handlar inte om att sitta i skolbänken utan bygger i stor utsträckning på inlärning i arbete och egen initiativförmåga.
– En av fördelarna med inlärningsperioden är att det också ger möjlighet åt arbetsgivare att stifta bekantskap med potentiella arbetstagare, säger Axxells enhetschef Lasse Tallqvist.

Sedan början av september är Etel Berglund fast anställd på Bromans där hon under studierna gick sin inlärningsperiod och även sommarjobbade.
– I det här läget skulle vi normalt inte ha anställt någon, men vi ville inte låta Etel gå. Annars skulle någon annan ha tagit henne från oss, säger företagare Lynn Björkqvist.


Läs mer i dagens VN/eVN.