Planläggningschef Sten Öhman i Ingå vill flytta båtförvaringen bakom Strand i förslaget till detaljplan för Ingå småbåtshamn. Foto: Mira Strandberg

Fler båtar planeras in i Ingå

Niohundra båtar ska få plats i Ingå småbåtshamn och vinterförvaringen av båtar får maka på sig. Den visionen har planläggarna. Nu ska allmänheten säga sitt.

– Ingen vill ha båtförvaring utanför sitt vardagsrumsfönster. Det här är Ingås vardagsrum och vi vill ha bort vinterförvaringen av båtar från östra sidan av hamnområdet, säger planläggningschef Sten Öhman i Ingå om förslaget till ny detaljplan för Ingå småbåtshamn som sätts till påseende i dagarna.

Syftet med den nya planen är förutom att röja undan den fula vinterförvaringen att skapa rum för tillräckligt stor tillväxt i hamnen. 900 båtar ska få plats i framtiden mot nuvarande 600.

Sten Öhman talar också om en kvalitetshöjning av de "strandnära funktionerna". Med det syftar han bland annat på området intill köpcentret Strand. Där är ett parkområde, en lekplats och till och med en eventuell minigolfbana inritade.
– Där finns också en byggnad för affärsverksamhet av något slag.


Känner sig negligerad

Bensinmacken är i en version av planen flyttad till kajen på andra sidan.
– Men det kan lika väl hända att den inte flyttar någonstans och att den andra kajen blir tom. Tomten där är arrenderad av en företagare och dem måste det finnas plats för. De är livsviktiga för hamnen och för båtgästerna.

I Mekaniska marins kansli sitter Kim Strömsholm vid datorn när jag tittar in för att höra en företagaråsikt om den nya hamnplanen. Någon direkt åsikt får jag ändå inte ta del av, eftersom Strömsholm är frustrerad av att i många etapper blivit helt negligerad av kommunen.
– Jag är inte intresserad av att ta ställning. Vi har flera gånger tidigare blivit tillfrågade om vår åsikt om saker och ting men i slutändan har kommunen skitit blank i vad vi sagt.

Flera båtplatser i hamnen faller inte Henry Lindgren i smaken. Han har haft båtplats i Ingå i tiotals år.
– Jag saknar inte en större hamn, då blir det bara onödigt livligt och oroligt. Jag har ursprungligen kommit hit för att Ingå är en fridfull idyll.


Läs mer i dagens VN/eVN.