På tisdag tar bildningsnämnden ställning till Västerby skolas framtid. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Hellre gå åt skolhus än undervisning

- Vid en förändring är folks första reaktion att den är åt skogen, det är mänskligt, säger Martin Stenström (SFP), medlem i bildningsnämnden.

Stenström satt med på onsdagens invånarmöte, där olika sparalternativ inom bildningssektorn lades fram. Bildningsdirektör Robert Nyman presenterade en modell där både Västerby skola och Klinkbackan koulu stängs. Eleverna skulle flyttas till Österby skola respektive Kiilan koulu.

Kostnaderna skulle minska med kring 100 000 euro de första åren för Västerbys del. Att stänga Klinkbacka skulle ge ungefär 100 000 euro lägre kostnader årligen, under flera år.
Enligt Nyman ökar behovet av skolskjutsar inte för Västerby-elevernas del. Stängs Klinkbacka skola måste cirka 20 barn få skolskjuts. Några ombyggnader behövs inte.

Inte pilla på innehållet
Stenström litar på att tjänstemännen räknat rätt. Han har inte några stora, alternativa sparförslag i bakfickan.
– Tjänstemännens uppgift är att ta fram olika möjligheter och väga på guldvåg vad som påverkar vad. Sen ska vi förtroendevalda välja.
Stenström hänvisar till Nymans uttalanden på invånarmötet.
– Det bildningsdirektören sa var riktigt bra. Vi ska pilla så lite som möjligt på det som sker i skolan, det vill säga undervisningen. Det tycker jag man lyckats bra med.

Mera folk till Karis
De föreslagna skolstängningarna bygger bland annat på bedömningar om var befolkningen minskar och ökar. Elevantalet i Raseborg har minskat de senaste åren. Bildningsdirektören räknar med att inflyttningen fram för allt sker till Karis.
Därför är det inte vettigt att lägga ner Billnäs skola och placera barnen i Katarinaskolan inne i Karis.
Stenström håller med om den bedömningen.

Vad gäller Västerby–Österby tror han inte på någon stor inflyttning av barnfamiljer till området Rävnäs vid Österby.
– Den största osäkerhetsfaktorn med tanke på befolkningsutvecklingen är Kiilan koulu och Klinkbacka skola.