Pinja, Li och Lleucu går i femte klass i Centralskolan i Hangö. De är glada över sin nya skolgård men vill ha mindre asfalt och mera träd. Foto: Christoffer Holm

Idrott för alla mitt i staden

En modern skolgård och nya motionsformer gör entré i centrala Hangö.

Förra veckan öppnades den nya skolgården och den här veckan öppnas första delen av själva näridrottsplatsen. En idrottsplats i centrum har planerats i många år, stött på problem och förändrats på vägen, men i september ska allt vara klart. Resultatet blir en kombinerad skolgård och motionsplats, öppen för ung och gammal, mitt i staden.

– Det är jättebra om den kan aktivera både unga och äldre. För både skolbarnen och dem som tycker att det är knepigt att gå med i någon organiserad idrott är det här ett bra alternativ, säger Pia Wickman-Nippala, gymnastiklärare i svenska lågstadiet, högstadiet och gymnasiet i Hangö.

När idrottsplatsen är klar kommer den att erbjuda motion för alla åldrar. I september byggs nämligen en seniorpark med träningsredskap för äldre, en bmx-bana, löpbanor, en skejtbana och en konstgräsplan.

Säkrare och lättare
För skolbarnen minskar behovet av att ta sig till idrottsplanen i Hangö norra på gymnastiktimmarna.
– Femmorna har tre timmar gympa i veckan, varav en är 45 minuter lång. Då är det jättebra att man kan göra något här, säger Wickman-Nippala.

I samband med näridrottsplatsen har också Centralskolans skolgård förnyats. Om den är det främst barnen själva som ska tycka till. 

Li, Pinja och Lleucu är glada över den nya gården och ser framemot att resten öppnas, men är ändå inte helt nöjda.
– Vissa saker är bättre, andra är sämre. Gungorna har satts nånstans bara, tycker Li.

I övrigt skulle flickorna vilja ha mera träd och grönt. Asfalten som nu täcker en stor del av gården må vara praktisk och minska dammet som dras in i skolan, men Lleucu tror att man lätt kan skada sig på den.
– Om man faller så är den jättehård. Jag skulle också vilja ha nånting på den tomma asfalten.

läs mer i onsdagens VN/eVN