Tarmo Aarnio – en rejäl kommundirektör. De Grönas Minna Hakapää var en drivande kraft bakom projektet som gjorde Kyrkslätt till landets andra Rättvis handel-kommun. Foto: Benjamin Knopman

Rejäla tag i Kyrkslätt

Kyrkslätt blev landets andra Rejäl handel-kommun i dag. – Ni har tagit ett viktigt steg, berömde representanten Janne Sivonen som överräckte diplomet.

– När många gör rätt val blir världen sakta men säkert en bättre plats, sade Rejäl handels Janne Sivonen.

För att en kommun ska belönas med den grönblå stämpeln måste den binda sig till att göra etiska val i offentliga anskaffningar.

Dessutom ska kommunen endast servera rejält kaffe och te under sina möten. Detsamma gäller församlingen och minst femton företag. Därtill måste minst åtta kaféer, restauranger eller hotell erbjuda rättvisemärkta produkter.

Rejäl handels Janne Sivonen berättar att Kyrkslätt uppfyllde kriterierna med råge.

– Det visar att Kyrkslättsborna är intresserade inte bara av den egna kommunen, utan också av förhållandena i andra länder.

Initiativtagaren till projektet, De Grönas Minna Hakapää, log brett när kontraktet skrevs under. Projektet körde i gång i våras och målet var att vara en Rejäl handel-kommun lagom till Kyrkslättsdagarna den 23-25 augusti, vilket hon lyckades ro i land med bravur.

"Förbättrar liv"

Janne Sivonen berättar att det i fjol såldes Rejäl handel-produkter för 150 miljoner i Finland. Det är svårt att säga hur mycket av pengarna som gick till ursprungsproducenterna.

Som ett exempel lyfter han ändå fram kaffepaketen.

– Ungefär en tredjedel av priset går till odlarna. Vi måste komma ihåg att det inte gör dem lika rika som medelklassfinländare, men det förbättrar deras liv.

I Finland finns sedan tidigare endast en rejäl kommun, Utajärvi. Bland städerna har Tammerfors, Joensuu, Esbo, Björneborg, Riihimäki och Lojo belönats med hedersutmärkelsen. Helsingfors, däremot, är inte en rejäl stad.

Efter att Kyrkslätts ledande män och kvinnor hade skrivit under kontraktet skålade de med rejäl cola, snaskade rejäl banan och matade varandra med rejäl choklad.