Helt fullbokad. Pirkko Grönroos och tandsköterskan Eija Fredenberg tar sig an Pia Halavakoski-Pråhl. Några nya patienter har den just nu enda privata tandläkarmottagningen i Karis inte haft möjlighet att ta emot på över ett år. Foto: Nina Ahtola

Tandläkarbrist lättar i Karis

I slutet av året lättar bristen på privatpraktiserande tandläkare i Karis.

Då utökas arbetsgemenskapen på Pirkko Grönroos och Ann Haglunds gemensamma mottagning med en tredje tandläkare, till att börja med en dag i veckan.
Grönroos och Haglund minns tider då det fanns fem privatpraktiserande tandläkare i Karis. Men sedan slutet av fjolåret, då en kollega flyttade bort, har de varit bara två.
Det här har man fått känna av inom den kommunalt arrangerade tandvården i Karis, väntetider har blivit längre då antalet patienter har ökat.

Inga nya på länge

Också Pirkko Grönroos och Ann Haglund själva har haft händerna fulla, några nya patienter har de inte kunnat ta emot på över ett år.
– Under loppet av ett år har vi cirka 2 500 olika patienter ... det betyder mellan 4 000 och 4 500 besök. Det är helt tillräckligt för en mottagning av den här storleken, konstaterar Haglund.
Vad gäller orsakerna till nuläget, noterar Grönroos att det allmänt taget råder en viss brist på tandläkare i Finland.
– Sedan är tvåspråkigheten en tröskel, det här är ett sådant jobb där man måste klara av att kommunicera.