Brokig skara. Medlemmarna i 7th River Combo kommer från olika hörn av Västnyland. Från vänster: Johan Nyberg, Karl Nilsson, Kai Pesonius, Kaj Martin, Stefan Martelin, Antero Polvinen, Patrik Flygar, Tom Westeren och Einar Wasström. Foto: Ville Lindfors

"Jazz passar ihop med finska sommaren"

De kramgoa gossarna i 7th River Combo står för musiken på Degerbydagen. De utlovar jazziga, glada och lyssnarvänliga tongångar.

De flesta känner Eimer Wasström från hans tid som kyrkoherde i Sjundeå. Men han är också orkesterledare i 7th River Combo, en nio man stark amatörorkester som har låtit jazzen ljuda från de västnyländska estraderna sedan 2005.

– Jag har alltid hållit på med musik, men när jag upptäckte jazzen lade jag i en ny växel, säger Wasström.

Jazz förknippas ofta med rökiga syltor och alkoholklibbiga pianotangenter. Inte den mest självklara miljön för en herrens man. Eller?

– Jag vill inte blanda ihop min uppgift som kyrkoherde med musiken, men det finns en teologisk koppling mellan kyrkans budskap och jazzens ursprung, säger Wasström.

– Jazzen har sina rötter i latinamerikansk befrielsemusik, då man besjöng religiösa ting i maskeradform. Det vi spelar ligger närmare ursprungsjazzen.


Dansant

Några sakrala hymner är det ändå inte fråga om när Wasström och hans killar äntrar scenen klockan kvart före tio på Degerbydagen i morgon. I stället utlovar de glad, lyssnarvänlig jazz som går att dansa till. Först på torget, senare på Igor-museets gård.

– Vi uppträdde i Degerby för några år sedan och är väldigt glada över att få göra det igen, säger basisten Patrik Flygar.

– Det är något med jazzen som gör att den passar bra ihop med den finska sommaren.

7th River combo har ett digert låtbibliotek. Gruppen grundades när Wasström gick en kurs för musiker och träffade några herrar som drev runt likt herrelösa samurajer utan en orkester.

Redan i samband med att orkestern grundades fick de ärva jazzbandet Blue Stars notarkiv på över hundra klassiska jazzlåtar från 40- och 50-talet. De utgör fortfarande en del av repertoaren. Dessutom framför orkestern egna stycken, samt arrangemang av Sven Nygård och Pekka Leander.


Också på finska

I början av juli fick gruppen äran att uppträda på den välrenommerade festivalen Baltic jazz. I vanliga fall spelar de på allt från allmänna konserter till privata fester.
Låtarna sjungs på svenska, engelska och finska, men trots det har 7th River Combo inte utsatts för språkrasistiska påhopp á la Mikko Sipola, framhåller Patrik Flygar.

– En av våra mest uppskattade låtar är den finska Ranskalaiset korot, som handlar om en kvinna i höga klackar. Det finns också en engelsk version av den, men vi framför den på finska.