Riikka Slunga-Poutsalo vill vända den finländska politiken i en ny riktning. Foto: Jasper Karhunen.

Hon är Sannfinländarnas nya styrka

Sannfinländarnas nyvalda partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo vill visa att partiet är mer än bara en karismatisk partiledare.

Riikka Slunga-Poutsalo kan sin sak. Hon är insatt, engagerad, och medveten om sina politiska val.
Frågan som genast infinner sig är, varför Sannfinländarna?
 

– Det var frågor rörande specialundervisning som aktiverade mig politiskt. Jag var också trött på att folk anonymt beklagade sig över världens gång, man måste våga visa vem man är och stå för sin åsikt för att förändra världen. Valet av parti var naturligt för mig, Sannfinländarna står för rätt värderingar, säger Slunga-Poutsalo.



EU som nyckelfråga



Sannfinländarna var också på grund av partiets EU-skepticism det naturliga valet för Slunga-Poutsalo som redan 1994 röstade mot ett medlemskap i unionen.
– Eftersom vi är där vi är i dag anser jag att man måste ifrågasätta situationen. Ser dagens EU ut som vi vill? Redan före medlemskapet borde vi ha insett vad till exempel öppnandet av gränserna skulle innebära, säger Slunga-Poutsalo.
 

Hon specificerar inte vilka konsekvensera de facto har varit, men nämner problemet med tiggeri i en bisats. Det största orosmomentet är dock enligt Slunga-Poutsalo utvecklingen mot en europeisk förbundsstat.

 

Posten som partisekreterare

 

För familjemamman Slunga-Poutsalo innebär arbetet som partisekreterare inga större förändringar. Hon har tidigare jobbat som partiets organisationssekreterare och menar att partisekreterarposten inte blir övermäktig.
 

– Jag är van vid att jobba med dylika uppdrag. Jag tror att jag valdes till posten tack vare mina kvalifikationer. Fortfarande har jag tid för familj och vänner då jag kan pendla till huvudstaden och jobba hemifrån tack vare telefon och internet, säger Slunga-Poutsalo.
 

Vissa personliga uppoffringar har dock gjorts. Slunga-Poutsalos politiska karriär tog en radikal sväng då hon valdes till partisekreterare – det innebar att hennes planer på att ställa upp i riksdagsvalet gick i stöpet.
 

– Jag väljer att inte ställa upp i riksdagsvalet då jag redan fungerar som partisekreterare, det känns inte rättvist, säger hon.



Läs mer i dagens VN/eVN.