Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund trivs på sommarstugan i Barösund. Foto: Emilia Nyberg

Populärt om partiklar och planeter

Marcus Rosenlund förklarar det svåra på ett lättfattligt sätt.

Marcus Rosenlund hälsar med ett fast grepp. Den här resliga journalistens handslag är lika stadigt som hans röst är bärande i etern.
Marcus Rosenlunds namn och lugna och mörka stämma torde vara bekanta för de flesta som ens i liten grad följer med finlandssvensk etermedia.

För många är han känd som en av värdarna i Metallväktarna, hårdrocksprogrammet som inleddes på 1990-talet i Radio X, Radio Extrems föregångare, och som sedan ett år tillbaka åter kan höras i Radio Vega.
Han var med och startade upp Radio Extrem och hann göra "allt mellan himmel och jord" på den kanalen.
På Radio Vegas våglängder jobbade han i flera år som programvärd för Lördax, ett uppdrag som tog slut nu vid årsskiftet då han i stället flyttade över till Morgonöppet som är Vegas morgonsändning i huvudstadsregionen.
– Det höll jag på med ända tills för en vecka sedan, säger Rosenlund och förklarar att det tidiga morgonskiftet var svårt att kombinera med ett vettigt familjeliv.

Rymden inspirerar
Marcus Rosenlund har jobbat för Rundradion i två decennier och har under flera års tid också fungerat som vetenskapsredaktör. Han leder vetenskapsprogrammet Kvanthopp i radion och har också medverkat i tv-programmet Min morgon med inslag om kvistiga frågor av allehanda slag.
– Vetenskap är någonting jag varit intresserad av ända sedan jag lärde mig att läsa.
– Jag föddes samma år som Neil Armstrong landade på månen. Månlandningarna var min föräldragenerations grej. Rymden stod öppen och skulle upptäckas.
Rosenlund konstaterar att entusiasmen kring erövringen av universum snart lade sig, men att en gnista hade tänts inom honom själv.
 

Brett fält
Mycket riktigt hör rymden och universum till Rosenlunds favoritämnen än i dag. Det handlar dock om endast ett av många fält på en mycket stor palett med intressen.
– Problemet är att man endast har ett liv. Hade jag fler skulle jag i nästa liv bli geolog. Och i följande kanske meteorolog.
Rosenlund är intresserad av det mesta som tangerar forskning och innovationer.

Närmast hjärtat ligger ändå naturvetenskaperna och då ämnen som fysik, kemi och astronomi.
– Jag följer mycket med vad som händer i Cern, säger Rosenlund och avser då den partikelforskning som sker i det kända forskningscentret i Schweiz.

Populariserar
Marcus Rosenlund anlitas ofta som sakkunnig eller kommentator då det behövs någon som kan berätta om bakgrunden till aktuella händelser, till exempel naturkatastrofer eller nya upptäckter i världsalltet.
– Det hör till mitt jobb att förklara stora och ibland svåra saker på ett sätt som går hem hos målgruppen.

Klimatförändringen och fenomenen i dess kölvatten har gett en hel del stoff att kommentera under de senaste åren.
Den så kallade klimatskeptisismen – det att man ifrågasätter människans inverkan på förändringen – ger Rosenlund inte mycket för.
– Vi vet med stor säkerhet att klimatet blir varmare och att det är vi som orsakar det.
Rosenlund säger att det inom den seriösa vetenskapen inte längre förs någon diskussion om det sambandet.
– Egentligen tycker jag inte om ordet klimatskeptiker. Jag är nämligen själv är en skeptiker, jag gillar påtagliga bevis.