I det varma vattnet är det roligt att leka. Foto: Emilia Nyberg

Badvattnet är varmt och rent i sommar

Varken västanvinden eller veckans svala och regniga dagar kan förstöra sommaren för strandälskarna. I år är vattnet ovanligt rent och lockande varmt.

I sommar har vattnet i regel varit varmt och stränderna kryllat av glada semesterfirare. Veckans svala och blåsiga dagar har fått speciellt havsvattnet att stundvis svalna, men vattentemperaturen i insjöarna påverkas inte i samma utsträckning.

Raseborgs stad kontrollerar badvattenkvaliteten regelbundet under badsäsongen, 15.6–31.8. Resultaten för juni och juli har varit positiva i fråga om såväl vattnets kvalitet som temperatur.

– Vattnet är i regel väldigt klart och vi har inte haft några större problem med alger i år, berättar ansvarig parkchef på Raseborgs stad, Joakim Mäkelä.
 

Temperaturväxlingar
 

Temperaturen för insjöarna har rört sig i juni kring 20 grader Celsius och steg i juli till cirka 22 grader. Havsvattnets temperatur varierade något mer, under sommaren har temperaturen för vattnet vid havsstränderna rört sig kring 15-20 grader.
 

– Temperaturen på vattnet varierar stort beroende på var badstranden ligger. Insjöarna påverkas inte av vädret i samma utsträckning som havsvattnet. Temperaturen på vattnet vid en havsstrand kan på en dag stiga eller sjunka med rent av tio grader beroende på vind och regn, säger Mäkelä.


Drömstranden
 

Om året 2013 varit så bra för stränderna, var kan man då hitta de bästa badställena?

– Just nu är nog en bra tid att bada var som helst, säger Mäkelä.
 

Som äkta Hangöbo rekommenderar han ändå att besöka uttryckligen havsstränder i Raseborg.

– Vill man uppleva en unik strand i Västnyland skall man besöka havsstranden i Padva, säger han.
 

Den lilla stranden i Langansböle är också ett av lokalbefolkningen uppskattat ställe. Barbro Allén och Jenny Strömberg samt dennes make och barn säger sig njuta av stranden i Langansböle.
 

– Det här är en passligt liten och ren strand, här kan man ta det lugnt, säger Barbro Allén och får medhåll av Strömberg.



Läs mer i dagens VN/eVN.