Elektrisk. Jarno Syrén från Electric arena har andats avgaser hela sitt liv. Med elmotorcyklarna blir utsläppen ett minne blott. Foto: Benjamin Knopman

Electric Arena lägger i en ny växel

Finlands enda uthyrningsföretag för eldrivna motorcyklar har uppgraderat sin fordonspark. Nytt för i år är trial-motorcyklar och en knivig bana.

Ett dammoln virvlar.

Framför dammolnet gasar Jarno Syrén. Han är tekniker och banskötare vid Electric Arena, som hyr ut elmotorcyklar i Masaby.

Företaget växer lika snabbt som han gasar fram längs den guppiga motocrossbanan.

– Vi har tredubblat antalet crossmotorcyklar, så att vi kan ta emot större företagsgrupper, säger Electric Arenas försäljningschef Pasi Naumanen.

Företagsjippon och svensexor

Electric arena föddes ur grundaren och vd:n Jyri Leinonens dröm om att stöpa om sin hobby – offroad-körning – till en miljövänligare och tystare variant. Sedan företaget slog upp portarna till arenan 2011 har verksamheten vuxit kraftigt.

– De flesta av våra kunder kommer från huvudstadsregionen och Västnyland. Men vi har också fått besök från östra Finland. I går kom en förfrågan från Imatra, säger Naumanen.

Målet är att ta verksamheten utanför Finlands gränser.

Tror du att elektriska motorcyklar går hem i hos andra än motorgalna finländare, Pasi Naumanen?

– I Tyskland finns flera banor för eldrivna motorcyklar. Vi vill expandera till resten av de nordiska länderna. Det är kanske inte nästa år plan, men om några år.

Läs mer i dagens VN/eVN