Kati och Nils Enlund vid bassängen på Strömsö tillsammans med sitt barnbarn Victor. Paret Enlund är endast på besök på ön, där dottern med familj äger en av de nybyggda villorna. Foto: Emilia Nyberg (Klicka på bilden för att öppna bildspelet och se bilderna i rätt format.)

Fritidsliv utan slit

Merparten av tomterna på Strömsö i Snappertuna är sålda och livet där har börjat finna sin form. Ön är ett exklusivt sommarparadis, men ändå inget isolerat samhälle.

Utsikten är ypperlig.
Vi står på terrassen till Marina von Weissenbergs och Teuvo Salminens hus och kisar i solljuset mot söder, där vågorna från Gästfjärden sköljer in mot klipporna.

Här, på södra sidan av Strömsö i Snappertuna skärgård, är vegetationen inte tät. På flera ställen på ön är växtligheten frodigare, men här längs stranden har naturen mer karaktären av yttre skärgård.
Beaglen Eddie snusar intresserat på gästerna. Vi bjuds in och bänkar oss i det stora ljusa rum som är kärnan i det 140 kvadratmeter stora trähuset.

– Vi flyttade in till midsommar, säger Marina von Weissenberg och berättar att sönerna också hunnit etablera sig i den splitternya byggnaden.

Pojkarna förfogar över varsitt rum i en separat del av huset. I byggnadens huvuddel finns, i anslutning till det stora rummet, även ett sovrum, kök och bastuavdelning. Huset är fullt utrustat och vinterbonat.
 

Familjen trivs alldeles utmärkt på Strömsö.
– Samhörigheten är jättefin. Vi har hittat flera vänner här. Många är i samma ålder som vi, säger von Weissenberg.
 

Bakgrund
Ett eget samhälle
  • Strömsö är 320 hektar stor och över 5 kilometer lång. Hela Strömsöarkipelagen omfattar flera tiotal större och mindre holmar. 
  • Helheten köptes 2004 av bröderna Jyrki och Mikko Salminens bolag Strömsö Property Development. I dag ägs bolaget av Jyrki Salminen, medan brodern fungerar som företagets vd. 
  • På ön vistas i dag ett 70-tal familjer. Antalet kommer att stiga till kring 100. 
  • Ön har bl.a. vattennät, avloppsnät med reningsverk, hamn, såg, stenkross och 15 kilometer väg.

Visionen förverkligad

Den vision som målades upp då bröderna Jyrki och Mikko Salminens bolag köpte ön för snart tio år sedan – att skapa ett exklusivt fritidsparadis där invånarna kan bo nära naturen men ändå ha behövlig service nära till hands – har förverkligats.
– Verksamheten fungerar fullt ut, säger Jyrki Salminen.

Han berättar att det i planen för ön finns 77 tomter inritade. De flesta av dem är nu sålda. Endast en handfull väntar ännu på nya ägare.

All infrastruktur såsom el, vatten, avlopp och väg finns färdigt anlagd vid varje tomt.

Tomterna är individuella och de flesta är under en hektar stora. Salminen säger att prisnivån stigit sedan starten, men att genomsnittspriset nu stabiliserats kring 300 000 euro per tomt.

Vid sidan av tomterna har det byggts två så kallade villaområden, som fungerar som vanliga bostadsaktiebolag där invånarna köper aktier som ger tillgång till husen.
Ett 20-tal villor är färdiga och ett 15-tal planeras ytterligare.



Läs mer i dagens VN/eVN.