Linders björn. Risto Vilhunen och Filip Linder med björnen som hittat tillbaka till Svartå.

Björnen har återvänt till Svartå slott

Hjalmar Linders björnunge hittade hem igen. Den har varit försvunnen i över 70 år.

I onsdags besökte Vandas kulturdirektör Annukka Larkio, museidirektören Leena Hiltula och konstnären Risto Vilhunen utställningen ”Ärade gäster” på Svartå Slott, av en alldeles speciell anledning. Stadsmuseet i Vanda har lånat ut den uppstoppade björnunge som nu visas på sommarutställningen i Svartå.

Den har ursprungligen tillhört kammarherre Hjalmar Linder men i mer än 70 år har den varit på vift. Slottet har under många år försökt klargöra den försvunna björnungens vidare öden. Utan att lyckas. Fram till i höstas när tidningen Glorian Antiikki hade en artikel om Risto Vilhunen.

På en bild från hans hem fanns Hjalmar Linders uppstoppade björn. Kontakt togs med konstnär Vilhunen som berättade att han för några månader sedan donerat den till Vanda stadsmuseum. Efter kommunikation med museets direktör Leena Hiltula fick Svartå Slott låna björnen för sommarens utställning.

När Filip Linder träffade gästerna från Vanda hade de ett viktigt meddelande. De berättade att stadsmuseet hade beslutat att donera björnungen med full äganderätt till Svartå Slott och familjen Linder. Genom ett så generöst förfarande har de kommunala museiansvariga i Vanda skänkt tillbaka den Linderska björnen till sitt ursprungliga hem.

Den som vill se den återbördade björnungen i sommar får också höra historien om hur den kom till Svartå.