Rantatupa. Så småningom öppnar caféet dörrarna.

Gammal byggnad blir lugn oas

I skydd från omvärlden i ett snårigt buskage intill Svartån i Karis ligger ett av stadens äldsta bevarade hus som nu i sakta mak blir café.

Intill bron i Landsbro i Karis skymtar  något rött bakom ett massivt buskage.  Det är byggnaden som under vinterkriget och fortsättningskriget inhyste Fannys Café.

Efter några öde år skall det nu blåsas liv i caféverksamheten på nytt. Det är dagcentralen för missbrukare och deras familjer Ratatupa som tagit sig an uppgiften att återuppliva platsen.


Planer i kras

– Idén var att vi skulle ha öppet två timmar om dagen redan i sommar, berättar Lindström vars planer dock gick i kras då hon insåg mängden arbete som måste göras innan man kan tänka på att öppna caféet för allmänheten.

Nu satsar man i stället på att få byggnaden i skick tills 300-års jubileet av striden i Landsbro under stora ofreden. Festligheterna kommer att gå av stapeln under en vecka i augusti. Det skall enligt Lindström ha funnits ett hus på just den platsen på den tiden, men om det var samma hus eller inte är oklart.

Inne i stugan är det svalt och dunkelt. Lindström visar stolt de två vedspisar som finns i köket och kammaren. Bägge användningsdugliga och bland det allra första som sattes i skick av föreningen.


Skyddad plats

I ett hörn syns ett stort hål i tapeten.

– Tapeterna är i himmelens dåligt skick, suckar Lindström.

– Antingen kan vi reparera dem på riktigt eller så ställer vi ett skåp framför. Men så här kan det inte se ut, fortsätter hon.

Byggnaden är skyddad och el eller vatten får inte dras till stugan. Inget får ändras, men allt måste fås i skick. Det är inte bara själva stugan som måste renoveras. Gården skulle inte må dåligt av en grundlig rensning - som det är nu är den tämligen vildvuxen och snårig.

 

Läs mera i dagens VN/eVN.