Nu tystnar möllan i Barösund

Vindkraftverket på Barölandet måste sluta sin produktion helt och hållet inom en månad.


Långköraren om miljötillståndet för vindkraftverket på Barölandet fick sitt slut vid byggnads- och miljönämndens möte i tisdags. Nämnden beslutade att återkalla miljötillståndet för verksamheten. Det betyder att all energiproduktion måste upphöra och rotorn säkras i fast läge. Möllan får stå kvar eftersom den inte förorenar omgivningen.


Oklar framtid
Saba Wind, som äger möllan, har ännu inte hunnit ta ställning till vad som händer härnäst. Önskan är att kunna fortsätta verksamheten i Ingå.
– Vi har en månad på oss att komma på en lösning. Det värsta scenariot är att riva möllan, ett annat alternativ är att bygga en ny turbin, säger Saba Winds Finlandschef Christoffer Wiik.
Ekonomiskt är beslutet, liksom hela processen, ett ekonomiskt bakslag för Saba Wind.
– Hela Ingå har varit ett otrevligt kapitel för oss. Möllan har gått på en tredjedels effekt redan en längre tid men det är klart att det är ännu värre att helt sluta produktionen.


Missnöjda med leverantören
Problemen på Barölandet hänger ihop med tekniska brister i turbinen, som leverantören Enercon har medgett ansvar för.
– Vi är inte nöjda med det Enercon har åstadkommit. Då vi köpte turbinen av dem fick vi vissa garantier som de inte har kunnat uppfylla. Nu måste vi ta en djupgående dialog med dem för att se vad som kan göras, säger Wiik.
I byggnads- och miljönämndens beslut konstateras ändå att leverantörens brist på lösningsförslag under 1,5 år visar att det inte finns några tekniska lösningar på bullerproblemet.
– Turbinen är redan sju år gammal och tekniken går hela tiden framåt. Vi vill hitta en lösning. Vår tanke har hela tiden varit att vi vill stanna länge i Ingå.