Foto: Colourbox

Sommaren på väg in i myggtoppen

Inte alldeles förfärlig, men tillräckligt förfärlig, är årets sommar med tanke på myggförekomsten, skriver Borgåbladet.

Den som eventuellt trodde att den flera veckor långa torkan och hettan gav oss en myggfri sommar får tji.

– Torkan decimerar mygglegionerna en aning, men inte så att sommaren skulle bli jättelindrig. Den största faktorn som inverkar på myggförekomsten är snömängden i vintras. Våra myggarter är i larvstadiet helt beroende av smältvattnet. Mycket smältvatten ger mycket mygg, lite smältvatten lite mygg, säger Mikael Henriksson, forskare på Föreningen för vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å.

Eftersom vintern var snörik också i år räknar han med att myggsommaren är av samma kaliber som de tre-fyra senaste somrarna.
– Det vill säga ganska mycket mygg jämfört med de somrar vi hade i början av 2000-talet.

I vissa fall, om snön smälter mycket tidigt, redan i slutet av mars eller början av april, kan larverna inte utnyttja smältvattnet.

– Ju senare snösmältning, desto optimalare för myggan. I år gick det ända fram till maj innan snön hade smultit.
 

tips
Hemgjorda myggfällor
  •  Skär en läskflaska av plast i två delar. Häll 2 dl uppvärmt vatten i nedre delen. Sätt i 50–75 g socker och jäst. Behöver inte röras om. Vänd övre delen upp och ner och sätt den in i bottendelen (alltså med halsen nedåt). Tejpa fast övre delen i bottendelen. Vätskan frigör koldioxid som lockar myggor till flaskan. De tar sig in genom flaskhalsen och drunknar.
  • Fäst ett par strumpbyxor över en bordsfläkt. Knäpp på fläkten. Myggorna sugs in i fläkten av vinddraget och märker för sent att strumpbyxan är en återvändsgränd.
  • Dela en lime. Stick in 10–15 kryddnejlikor i vardera halvan. Myggorna ogillar lukten och håller sig borta.

Kolla vattentunnan

För en stadsbo som inte bor nära vatten kan det finnas skäl att kolla vattentunnor och stuprör om en sommarkväll ute på gården blir förstörd av myggor. Myggor lever inte i rinnande vatten, men gillar tillfälliga vattensamlingar. Ett annat gott knep mot myggor är att dränera marken.

– Om man befinner sig i skärgården och har behov av myggangrepp är det bäst att sätta sig i ett buskage eller dricka kaffe i bersån där det är skuggigt och skyddat.

Det finns en hel del aerosoler och andra myggmedel som man avvärja attackerna med.

– Jag brukar smörja in mig, speciellt om håller på med något precisionsarbete som fotografering. Jag tycker att repellenter (insektsmedel) fungerar bra.


Skeptisk

Vi har surfat på nätet och har plockat fram några tips om hemgjorda myggfällor som påstås vara effektiva. De presenteras i faktarutan nedan. Vi låter Mikael Henriksson kommenterar råden.

– Jag ställer mig skeptisk till att koldioxiden som frigörs skulle vara så effektiv som det sägs. Visst kan det hända att koldioxiden hjälper myggsvärmen att orientera sig fram till vätskan. Men när den närmar sig blir värmen från människan och olika kemikalier allt viktigare. En och annan mygga kanske flaskan fångar. Om det finns 150 myggor i en svärm, tror jag att fem–femton hamnar i fällan.

Det andra tipset, det med strumpbyxan, bemöter Mikael Henriksson med ett gapskratt.
– Det var innovativt. Det kan hända att vindraget gör susen. Kan vara värt ett försök.

Limehalvorna med kryddnejlikor blir han inte imponerad av.
– Naturmedel är inte värst effektiva. Jag tror inte på dem, eventuellt kan de ha en psykologisk effekt.


Topp

Mikael Henriksson räknar med att myggtoppen infaller till midsommar. Lite tidigare än man i våras trodde. Naturen har snabbt tagit in på den sena våren.
– Efter midsommar lättar det.

Det finns myggarter som dyker upp först i augusti–september.
– De här myggorna har inget med snömängden att göra. Det är ännu för tidigt att bedöma hur stor förekomsten blir.