Resurser. Benita Öberg bekräftar att hemvården snart måste få mer personal. Foto: VN-arkiv/Mira Strandberg

Ökande tryck på hemvården i Sjundeå

En effektivare övervakning av vem som ska få ligga på vårdavdelningen har lett till att allt fler vårdas hemma. Det är bara en tidsfråga hur länge hemvården klarar av det ökade trycket.

Sedan Sjundeå började ta hand om hälsovården själv, efter att Lost-avtalet gick ut vid årsskiftet, har övervakningen på vårdavdelningen effektiverats. Tanken är att så få som möjligt ska ligga kvar, i stället ska de vårdas hemma.
Bland annat har man satsat på rehabilitering. Nytt är också att en läkare finns på plats  alla vardagar. På så har man bättre uppsikt över vilka patienter som verkligen behöver vård.
– Det betyder att bara de som är akut sjuka är kvar, säger grundtrygghetschefen Benita Öberg.


Äldre och sjukare


Tack vare att en stor del av patienterna som kanske tidigare hade fått en plats på vårdavdelningen nu är hemma har en del platser blivit lediga. Därför har patienter som legat kvar på vårdavdelningen i Lojo tagits tillbaka till Sjundeå.
Samtidigt har ändå trycket på hemvården i Sjundeå ökat.
– De som vårdas hemma är nu både äldre och sjukare, vilket betyder att vi blir tvungna att öka resurserna där. Hittills har vi klarat av trycket bra, då personalen har jämkat, säger hon.


Kvällar och nätter


Kraven på hemvårdaren har ökat särskilt mycket under kvällarna då de äldre behöver hjälp med att gå lägga sig, äta kvällsmål och duscha.
Numera har också en del av patienterna som bor hemma behov av att bli svängda då de sover, få smärtstillande mediciner eller, om de är dementa, få tillsyn även nattetid. I Sjundeå planeras därför en nattjour för hemtjänsterna.
– Vi planerar att komma i gång med det genast efter semestrarna, lovar Öberg, som räknar med att minst två personer måste anställas för att få ihop nattpusslet.
Någon omöjlighet tror hon ändå inte att det ska vara.
– Om vi inte får pengar för det har vi högre kostnader på annat håll.