Musikerna (fr.v.) Jakob Koranyi, Niek de Groot, Carita Holmström, Isaac Rodriguez, Liisi Kontio, Sinikka Kontio, Matti Kontio och Nonna Knuuttila uppträder under Musik vid havet. Foto: Jenny Paajes

Italienska toner ljuder vid havet i Ingå

Årets Musik vid havet bjuder på italienska mästares verk. De allra minsta får gå på barnkonsert där Ingås egen familj von Trapp uppträder.

Ett digert utbud italiensk musik och kultur står på årets program vid Musik vid havet. Festivalen fyller 25 år vilket innebär att organisatörerna satsat på att skapa en festlig helhet. Förutom traditionella konserter, med musik från renässansen till nutid, utlovas också ett italienskt torg nere vid ån samt en traditionell karneval med masker.


Kärlek på italienska

Det som inleder festivalen på fredagens öppningskonsert är Tarquinio Merulas kärlekssånger från 1600-talet. Dessa var utgångspunkten när konstnärliga ledaren Nonna Knuuttila föll för det italienska temat.

– Jag ville ha med Merula. Det är så italienskt det kan bli och jag älskar Italien, fast vem gör inte det, undrar Knuuttila.

Merulas sånger har sällan uppförts i Finland. När kontratenoren Teppo Lampela nu gör det är det första gången som sångerna, som ursprungligen skrevs för sopran, sjungs av en kontratenor i Finland.

– Jag skulle beskriva sångerna som den tidens eurovisionsvinnare, så populära var styckena, säger han.


Övriga musikaliska guldkorn

Årets festivalprogram lyfter fram kontrabasen genom Niek de Groot, som är en av Europas främsta kontrabasister. Han uppträder med sitt instrument som är en riktig raritet: en Amati-kontrabas från 1600-talet.

Det han ser mest fram emot under Musik vid havet är att uppföra Giovanni Bottesinis Gran duo för kontrabas och klarinett.
– Ursprungligen var den komponerad för två cellon, nu blir det annorlunda.

Ett annat nämnvärt stycke är kompositören Kalevi Ahos Klarinettkvintett som uppförs på söndagen på ett för Musik vid havet nytt ställe, i galleri Karaija. Den spanska klarinettisten Isaac Rodriguez är ett fan av Aho och får nu chansen att uppträda med hans verk i kompositörens hemland Finland. Som pricken över i:et kommer Kalevi Aho själv att vara på plats och berätta om verket åt publiken.



Läs mer i dagens VN/eVN.