Alison och Colleen Gellein i Finland för att lära sig om sina rötter. Foto: Sara Pollesello

Kanadensare söker sin släkt

Kanadensiskorna Colleen och Alison Gellein har kommit till Finland för att hälsa på sina finländska släktingar och förhoppningsvis lära sig mera om släktens historia.

Colleens farmor Edit Sofia Måtar och fyra av hennes nio syskon emigrerade år 1930 till Vancouver. Släkten i Kanada återupptog kontakten med de finländska småkusinerna förra året och är väldigt nyfikna och giriga på sin historia.

Intresset för att återuppta kontakten med de förlorade släktingarna smittade av sig från Colleens kusin, och nu är hon här med dottern Alison för att ta reda på så mycket de kan. De har spenderat några dagar i Nykarleby och umgåtts med släktingar där, samt besök gravgårdar och biblioteket.

Colleen och Alison besöker tillsammans med Colleens småkusin, Ekenäsbon Stig Måtar, Hangö museums utställning ”Till Amerika, Amerika” som handlar om emigrationen. Under slutet av 1800- och början av 1900-talet var det nästan 400 00 människor som emigrerade från Finland. Många åkte iväg från Hangö.

Stig Måtar tycker det är roligt att kontakten återupptagits. Han säger att blod är tjockare än vatten, och menar med det att släkten när som helst är välkommen hem till honom. Även efter flera år av total tystnad.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.