Central för oljebekämpning efterlyses i Hangömotion

Hangö stad borde omedelbart vidta åtgärder i syfte att få till stånd en oljebekämpningscentral i Hangö. Preliminära sonderingar ger vid handen att den kunde placeras på Finlands frihamns område.

Det här framför fullmäktige Pekka Tuunanen (Sannf.) och ett flertal andra fullmäktigeledamöter i en motion som lämnades in vid tisdagens fullmäktigesammanträde.
I motionen fästs uppmärksamhet vid den i dagsläget enligt motionsställarna helt otillräckliga beredskapen att tackla större oljeolyckor till havs, och vid den risk för dylika olyckor som den ökande fartygstrafiken och oljetransporternas ökande volymer har resulterat i.
Där framhålls också att planerna på en oljebekämpningscentral i Borgå har stannat på planeskedet.
Motionsställarna refererar till den diskussion som förts mellan statsförvaltning och kustkommuner om behovet av en oljebekämpningscentral invid Finska viken
För fem år sedan ledde den diskussionen till att man lyfte fram Borgå – med oljeraffinaderiet i Sköldvik – som den lämpligaste placeringsorten.
Men, konstaterar motionsställarna, centralen har inte förverkligats där och placeringsorten är i nuläget helt öppen.
Enligt motionstexten rör sig ca 25 oljetankers dagligen i Finska viken, de största av dem har en last på 120 000 ton råolja.
Den årliga transportvolymen rör sig om ca 350 miljoner ton.
Utöver tankrarna rör sig dagligen omkring 250 andra fartyg i havsområdet.