Lauri Rapeli har lämnat Åbo och Åbo universitet och inlett en femårsperiod som specialforskare vid Aronia i Ekenäs. Foto: Nina Ahtola

Samhällsvetaren som står till miljöforskningens tjänst

Aronia associeras förstås med miljö och natur. Men valforskaren Lauri Rapeli ägnar sig inte åt stora havsdäggdjur utan åt politiska val och politiskt beteende.

Som samhällsvetare bidrar han nu med ett nytt perspektiv till kustlandsteamets forskning.
Verksamheten undersöker naturresursförvaltning och detta omfattar förstås politiskt handlande. Tanken är att projektet med en samhällsvetare ombord kan greppa en större helhet.

Vad är en samhällsvetares roll vid Aronia?
– De hade under en längre tid märkt behovet av någon som representerar samhällsvetenskapen och sökte en specialforskare och det blev jag.

Vad skall du göra?
– Jobba med forskning och utveckling inom ämnet naturresursekonomi. Utifrån en samhällsvetenskaplig synvinkel handlar det då åtminstone till en början om hur naturresurser förvaltas i Finland och hur besluten fattas. En del av min tid kommer också att gå åt till att söka mer finansiering för projektet.


Ny kolumnist

Rapelis första intryck från Aronia är idel positiva. Han talar om ett forskningsinstitut med gemenskapsanda och mycket ambition.

Förutom ny forskare vid Aronia blir han också ny kolumnist för Västra Nyland och fyller det tomrum som en annan valforskare, Åsa Bengtsson, lämnar efter sig.
Rapeli berättar att de har haft en yrkesmässig kontakt genom det nationella valforskningskonsortiet och att han hade Bengtsson som handledare vid studietiden vid Åbo Akademi.

– Det råkar sig faktiskt så att jag var den första graduskribenten som hon handledde.

Vad kommer du att skriva kolumner om?
– Jag tror att jag kommer att skriva en hel del om valforskning och politiskt beteende så det blir kanske inte så stor förändring. Första kolumnen tangerar säkert ämnet för min doktorsavhandling.

Rapelis första kolumn i VN publiceras torsdag den 20 juni.



Läs hela intervjun i dagens VN/eVN.