Aktivitet igen. I går på dagen krigade trupperna vid fabriken i Koverhar, på kvällen anföll de Hangö och i morgon står Ekenäs på tur. Foto: Benjamin Knopman

Striden rasar vid ödefabriken

Försvarsminister Carl Haglund landade med helikopter i Syndalen. Där fick han se finländare och svenskar kämpa sida vid sida på FN-Steels tomma fabriksområde.

En dammig parkeringsplats i Syndalen.

I fjärran hörs skottsalvor, men annars hänger tystnaden tung över barrskogarna och sanddynerna. Ändå befinner vi oss mitt uppe i ett krig – marinens stridsövning Jotu 13 – där 2 200 beväringar och utbildare deltar mellan den 10 och 14 juni.

Försvarsminister Carl Haglund, specialinflugen med en NH90-helikopter, kommer direkt från striden som rasar kring masugnen några stenkast bort.

– Det är förstås supertråkigt med FN-Steels konkurs, men väldigt schysst av konkursboet att låta oss öva där inne. Det är ett jätteintressant område, säger Haglund.

"Alla är jättetaggade"

Haglund är eld och lågor efter att ha sett stridsövningen.

– Vi har ett nytt system med sensorer som registrerar när en soldat har blivit skjuten, och då måste man ta av sin hjälm. Det ger en helt annan motivation, det känns mycket mer realistiskt – alla är jättetaggade.

I striderna deltar kustjägare från Amfibieregementet i Sverige. Tidigare under dagen ordnades en övning där deras fartyg anfölls och tvingade retirera, varpå kustjägare från Nylands brigad kom till undsättning.

En av svenskarna är kapten Gustav Frizell. Han är imponerad av hur mycket de finländska beväringarna hinner lära sig på sex månader. Han får medhåll av fänrik Erik Rosén.

– De är duktiga och professionella, säger han.

Känner ni av den finländska sisun?
– Den känner man alltid av. Det är mycket jävlaranamma, det är ett jäkla tryck hela tiden, säger Frizell.