Kyrkans man. Vicehäradshövding Lars-Eric Henricson är ny lagfaren assessor vid Borgå stift. Foto: Benjamin Knopman

"Kyrkan ska vara en demokrati"

Kyrkan ska leva i tiden, men ändå inte vända kappan efter vinden. Det anser vicehäradshövding Lars-Eric Henricson som är ny lagfaren assessor vid Borgå stift.

Frågan på de flestas läppar är förstås "vad är en lagfaren assessor?".

– Tjänsten innebär att jag är chef för förvaltningsavdelningen vid domkapitlet, säger Henricson.

– Det är en tjänst som innehas av elva personer i Finland, i de olika biskopsstiften. Jag kommer att fungera som den enda svenskspråkiga lagfarna assessorn i vårt land.

Till jobbet hör att bereda förvaltningsärenden till domkapitlets sammanträden, att föredra ärenden och att meddela berörda parter när beslut har fattats.

"Kyrkan berör de flesta"

Henricson är bosatt i Ekenäs där han driver juristbyrån Henricson & Kietz tillsammans med sin kompanjon Mikael Kietz. Han kommer att fortsätta som privatföretagare, även om han trappar ned på sitt engagemang.

Hur ser kyrkans framtid ut i Finland?
– Jag tycker att situationen ser någorlunda god ut, bättre än i de övriga nordiska länderna. Vårt samhälle bygger på den kristna tron historiskt sett, och fortfarande hör närmare åttio procent av befolkningen till kyrkan, säger Henricson.

– Kyrkans verksamhet berör de flesta på något sätt. Den diakonala verksamheten, exempelvis, gör att många svaga och nödlidande i samhället får den hjälp de behöver.

Den största utmaning för kyrkan är, enligt Henricson, att bibehålla sin identitet och leva med den i tiden, så att de flesta upplever att församlingen omfattar deras värderingar.

– Kyrkan ska vara en demokrati, men ändå inte vända kappan efter vinden.

Vad anser du om äktenskap mellan homosexuella?
– Det är en fråga som väcker stora känslor, men också här gäller demokratins regler. Många skriver ut sig ur kyrkan på grund av sakfrågor. Det är fel sätt att reagera oavsett om det handlar om kyrkan, ett segelsällskap, en boxningsklubb eller för den delen en marthaförening. I stället borde man stanna kvar och kämpa för sin åsikt.