Jenni Soininen och Toni Kallinen ska se till att gästerna trivs på Porttis terrass. Det borde inte vara någon större utmaning. FOTO: KRISTOFFER NÖJD

Restaurangen på grundet har fått ett lyft

Efter 11 år på HSF har Hangöbon Toni Kallinen tagit färjan över till Smultrongrundet och den förnyade restaurangen Hangon Portti.

– Det finns inte många motsvarande ställen i Finland. Det här är ingen dålig plats att jobba på.
Restaurangchef Jenni Soininen och utvecklingschef Toni Kallinen har fortfarande inte hunnit vänja sig vid känslan av att sitta på restaurang Hangon Porttis terrass omringade av Smultrongrundets solvärmda klackar och havets glittrande vågsvall.
Hangon Portti, som med all rätt kan marknadsföra sig som landets sydligaste restaurang, har varit öppen en vecka men den officiella invigningen är i dag. Under vintern har restaurangen genomgått en omfattande renovering på insidan och resultatet heter duga. Det är en fräsch blandning av nytt och gammalt, ungdomligt och vuxet.
Personalen har fått vara med i planeringen men det är Johanna Sippala, känd från inredningsprogrammet Inno, som har valt färger och möbler.
– Vi har försökt inreda med gammal autentisk rekvisita. Det här nätet köpte jag av en fiskare, säger Kallinen stolt. 

Närmat på faten
Ett annat tv-ansikte, kocken Sami Salonen som deltagit i Top Chef, har komponerat menyn. Portti erbjuder somriga, äkta finländska smaker till ett publikvänligt pris.
– Man ska inte behöva ha firmans kreditkort för att ha råd att äta här. Det är bara pepparbiffen som kostar över tjugo euro, säger Kallinen.
Portionerna är rejäla. Efter husets pyttipanna eller Captain's Burger behöver man inte gå hem hungrig.
– Vi har redan fått positiv respons på våra rejält tilltagna portioner, säger Soininen.
Rätterna tillreds från början till slut på plats och ställe av råvaror från närområdet. Man har ett eget litet rökeri där man röker dagens fiskrätt, beroende på vad de lokala fiskarna har att erbjuda.
Restaurangen är öppen dagligen fram till mitten av augusti. Köket är öppet senast till 22. Den övriga serveringen pågår så länge det finns kunder eller tills man ger "blinken".
Mellan klockan 8 och 11 dukar man fram en frukostbuffé. Någon lunchbuffé har man inte tänkt ha. Lunchgästerna får beställa mat från menyn så fort frukosttiden är över. 
– Men vi lyssnar på våra kunder. Om det finns efterfrågan på lunchbuffé så fixar vi det. Vi kommer att bygga upp konceptet enligt kundernas önskemål.
– Man kan säga att vi kan restaurangbranschen men att vi vill veta mer om vad man förväntar sig av just Hangon Portti. Vad har saknats, vad vill folk ha? frågar sig Soininen och Kallinen.