Kadri Lahti, här flankerad av Max och Peter Söderlund, tog på sitt husbolags vägnar emot priset för april månads Hinku-gärning. Foto: Peter Johansson

Byte till jordvärme gav husbolag Hinku-pris

Bostads Ab Villagatan i Karis blev först utanför de fem ursprungliga Hinku-kommunerna med att premieras för ett steg i riktning mot en kolneutral framtid.

Konkret handlar det om att bostadsbolaget valt att värma upp sin fastighet i huvudsak med jordvärme i stället för med eldningsolja.
Oljan finns kvar i bilden, med den kan man tackla topparna både vad gäller uppvärmningsbehov och förbrukning av varmvatten.

Men största delen av värmebehovet täcks med den jordvärmeanläggning som bolaget investerat 25 000 euro i.
Det betyder att man kan spara 8 400 liter olja per år, eller med andra ord 700 liter per invånare i bostadsbolagets fastighet med sex lägenheter.

Som resultat därav minskar koldioxidutsläppen per år med drygt 22 ton.
Och de kraftigt minskade oljenotorna ger en återbetalningstid på fyra år.

Kadri Lahti, som för bostadsbolagets räkning har ansvarat för projektet, fick i går ta emot Finlands miljöcentrals pris för april månads Hinku-gärning.
Det gjorde hon i sällskap med  Max och Peter Söderlund från Max´s Energy, som haft hand om installationerna.

Förutom de fem ursprungliga Hinku-kommunerna Kuhmois, Virmo, Padasjoki, Parikkala och Nystad arbetar nu bl.a. Hangö, Raseborg, Sjundeå och Lojo för att bli kolneutrala kommuner. Deras mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent från 2007 års nivå fram till år 2030.