Ekenäs skärgård. VN-arkiv/Karin Sandell

Skräpfritt friluftsliv i nationalparken

Den typiska besökaren av Ekenäs skärgårds nationalpark njuter av naturen tillsammans med sin familj. Förra året var antalet besökare exceptionellt lågt.

Av alla besökare i Ekenäs skärgårds nationalpark besöker över 70 procent området tillsammans med sin familj. På en utflykt i nationalparken njuter man av naturen, iakttar den och seglar. På fem år har besökarna av Ekenäs nationalpark även lärt sig vad skräpfritt friluftsliv innebär. Detta framgår av en nyligen utförd besökarundersökning.

Sommaren 2012 gjordes en besökarundersökning i Ekenäs skärgårds nationalpark i Raseborg. Undersökningen samlade in information om områdets besökare och deras erfarenheter. Besökarundersökningar utförs regelbundet i nationalparker och strövområden. Föregående besökarundersökning i Ekenäs gjordes år 2007. Under de fem år som gått sedan dess har besökarna vant sig vid ett skräpfritt friluftsliv och kräver inte längre avfallshantering till parken. Det man däremot önskade sig var till exempel bättre båttransporter till nationalparken.


Raseborgare

Största delen av besökarna återvänder till Ekenäs nationalpark. Majoriteten av alla som svarade på undersökningen kommer från Raseborg eller huvudstadsregionen och endast tre procent är utländska turister. Det viktigaste för besökarna under en utflykt i nationalparken är enligt undersökningen att uppleva och njuta av naturen, att koppla av och att vandra omkring.

Resultaten sammanfaller med svaren från motsvarande undersökningar som gjorts i andra länder. Nationalparkens besökare är nöjda med sitt besök och Ekenäs belåtenhetsindex är något högre än det jämförande nationella. De populäraste platserna i nationalparken är Jussarö och Rödjan. Ekenäs skärgårds nationalpark besöktes år 2012 av 41 500 personer. Antalet besökare var exceptionellt lågt främst beroende på sommarens väderleksförhållanden.


En euro blir tio

Nationalparkens inverkan på närområdets ekonomi är positiv i och med att den lockar turister till området. Undersökningen utredde även effekterna på lokalekonomin. Dessa beskriver de direkta och indirekta effekter som uppstår av besökarnas penninganvändning i objektet och närområdet och antalet arbetstillfällen per år i anslutning till dessa. Av undersökningsmaterialet räknades ut att den totala inkomsteffekten av besökarna i Ekenäs nationalpark är cirka 2,5 miljoner euro och sysselsättningseffekten är cirka 31 årsverken.

I genomsnitt ger nationalparkernas besökares penninganvändning cirka tio euro till närområdet för varje euro som investerats i parkens friluftstjänster och naturcentrum. Effekterna på ekonomin räknas ut med en metod som tagits fram i samarbete med Forststyrelsens naturtjänster och Skogsforskningsinstitutet.

De totala inkomst- och sysselsättningseffekterna för alla 37 nationalparker var sammanlagt 109,5 miljoner euro och 1 412 årsverken år 2012.