Raili Nordblad (t.v.) och Anita Dannberg gläds åt att pensionärer får möjlighet att äta skolmat i höst. Foto: Mira Strandberg

Skolmaten smakar åt seniorer

Det klagas i onödan på skolmaten. Det säger två seniorer som testade hur det känns att äta skollunch, vilket seniorer får börja göra i höst.

Winellska skolan är en av fyra skolor som vid terminsstarten i augusti börjar välkomna pensionärer till skolbespisningen. Initiativet kommer från kommuninvånare som bland annat via hemvården framfört önskemålet om att få äta i skolorna. I torsdags godkändes idén i nämnden för serviceproduktion.
– Hittills har problemet varit betalningen men det har vi löst genom matbiljetter som kan köpas i servicekontoret i kommunhuset, säger Kyrkslätts kosthållschef Toini Linnanmäki.

Bättre än väntat
Raili Nordblad och Anita Dannberg som testar skollunchen med Västra Nyland tycker att skolmaten är en positiv överraskning.
– Det här är mycket smakligt. Om skolmaten är så här god så klagas det nog helt i onödan, tycker Dannberg.
– Ja, många pensionärer äter nog sämre hemma, instämmer Nordblad.
På menyn den här dagen står ungskorv och mos, ett rikligt salladsbord och brödsortiment. Båda damerna vet att det finns gott om pensionärer som inte orkar eller ids laga mat åt sig själva.
– Det är inte bra för hälsan, säger Dannberg.
– Nej, alla behöver bra näring. Det som bjuds här i skolan är riktigt vanlig, bra mat. Och det är också jättebra att det finns sallad och bröd, säger Nordblad.
Dessutom bjuder veckomenyerna i sig på varierande kost.

Skolan ger vidgade vyer
Även om Både Nordblad och Dannberg hör till dem som gärna lagar mat själva kan de gott tänka sig att ta sig en skollunch igen i höst. Fastän näringen inte är ett problem för dem är omväxlingen berikande på flera sätt.
– Det är trevligt att komma in här i skolan och se ungdomar, och så får ungdomarna se lite äldre människor också. Det är bra att komma ut och få nya idéer ibland. Den som blir sittande hemma kan bli sjuk redan av det, säger Nordblad.
Anita Dannberg tror att det finns intresse för skollunch bland pensionärer, speciellt ensamstående.
– Det finns nog ett behov, bland både gubbar och gummor. Men transporten kan vara ett problem. Och så hoppas jag att det informeras tillräckligt om det här. Kanske vi kan sälja matbiljetterna på vårt månadsmöte? säger Dannberg och syftar på Kyrkslätts pensionärer, där både hon och Nordblad är aktiva.