Kommundirektör Jarl Boström tycker att Ingå ska ingå i en stor vårdenhet omfattande hela västra Nyland.

Vårdreform intresserar inte i Ingå

Vårdreformens principer är allt för dunkla ‒ varken beslutsfattare eller grundtrygghetschefen i Ingå känner sig motiverade att ta ställning till den.

I Ingå finns det inga preferenser för var kommuninvånarna i framtiden ska få sjukvård. Västra Nylands sjukhus och Lojo sjukhus är två reella alternativ sedan Lojo stadsstyrelse på måndag öppnade dörren för fusionsförhandling med Ingå. Men i Ingå varken vill, eller kan, beslutsfattarna ta ställning till någotdera alternativet.

– Allt hänger i luften i det här skedet och man kan därför inte komma till skott i frågan, säger Harri Wikström (SDP)

– Jag blir inte riktigt klok på vårdreformen, den är så svår att greppa, säger Kristian Westerholm (SFP).

– Det är svårt att ta ställning till något alternativ när man inte ens vet vad som är möjligt, instämmer Kristian Järnström (Saml.)


En övergångsfas

Enligt Harri Wikström är det idylliskt att Ingåborna i dag får använda sig av både VNS och Lojo, men han misstänker att det bara är en tidsfråga innan systemet upphör att fungera. Han ser inte fram emot att Ingå ska höra till bara ett stort distrikt, eftersom Ingås påverkningsmöjligheter då blir små.

– Jag ogillar tanken på en värd- och flera slavkommuner som det nu lutar mot, säger han, men poängterar ändå att demokratin fungerade bra under Lost-samarbetet.

Kristian Westerholm är inte beredd att hålla med.

– Det fanns ett demokratiunderskott som ingen vill kännas vid. Visserligen uppstod aldrig sådana konflikter att det skulle ha kommit fram, men jag förespråkar inte ett samarbete på sådana grunder i framtiden, säger han och menar att det oberoende av vilken kommun som står värd måste finnas tydliga regler för hur även små kommuner ska få sin röst hörd i en stor enhet.

Kristian Järnström önskar att de framtida kommungränserna inte ska påverka vart Ingå hör vårdmässigt i framtiden. Han tycker det är bra att Ingåborna nu kan välja mellan Ekenäs och Lojo.

Om fusionen och vårdreformen måste gå hand i hand väljer Järnström att gå samman med kommuner som tillsammans med Ingå har råd att upprätthålla god vård.

– Utgångspunkten måste vara att det finns pengar att betala för vården. Jag har inget emot VNS men frågan är vem som ska betala, säger han och låter förstå att Lojo var bra för Ingå i den ekonomiska bemärkelsen.


Störst är bäst

En som i alla fall har en klar åsikt i frågan är kommundirektör Jarl Boström.

– Jag vill se att hela västra Nyland bildar ett stort vårdområde, säger han och motiverar med att det ska finnas ett tillräckligt stort folkunderlag för att ett vårddistrikt ska vara fungerande.

Av samma orsak ser han ingen idé med att Ingå ordnar vård tillsammans med an annan eller flera mindre kommuner. Enligt Boström måste inte vårdreformen och kommunsammanslagningarna hänga ihop.

– Men med tanke på att sextio procent av kommunernas budget går till vårdavgifter, så kanske det ändå skulle vara logiskt. Vi behöver en lösning som fungerar även på längre sikt.


Läs mer i dagens VN/eVN.