Stafettkarnevalen2015

×

Felmeddelande

User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
Med bara drygt en vecka kvar till startskottet börjar flickorna i årskurs fem i Winellska skolan öva växlingar. Det är inte svårt – men nog mycket att tänka på.

– Man ska inte bli nervös för växlingen under tävlingen, utan man ska tänka på att vinna, säger en segerviss femteklassare Betty Berglund som just börjat träna växlingar inför Stafettkarnevalen.

Att växla på rätt sätt är en hel vetenskap. Med bara en timme på sig på idrottsplanen ska läraren Maj-Len Ehrnsten se till att femmorna lär sig rätt teknik.

– Se till att trycka stafettpinnen ordentligt in i följande persons hand, ropa högt hepp innan ni når personen och den som väntar på pinnen får inte vända sig om, utan ska ha blicken framåt, uppmanar hon.


Ett steg i rätt riktning

Träningen börjar så att flickorna står riktigt nära varandra och lämnar över pinnen medan de sakta går framåt. Småningom tar de längre och längre avstånd till varandra och ökar samtidigt takten, så att de till slut springer.

För att växlingen ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att hålla rätt avstånd till varandra.
– Kommunicera med varandra och säg rakt ut om någon står för nära. Ni ska vara uppriktiga med varandra och ta det inte personligt om er lagkamrat säger att ni tar i pinnen på fel sätt, utan se det som konstruktiv kritik, säger Ehrnsten pedagogiskt.

Flickorna börjar genast kolla avstånden och ingen blir ledsen.
– Det är bättre att kolla allt nu på förhand så det blir så bra som möjligt. Det är bättre att justera än att förlora, säger Ida Saari som blir ombedd att ta två steg framåt under nästa övningsetapp.

Med tanke på att det är första gången femmorna övar växlingar går det smidigt undan.
– Men nästa år går det ännu bättre, för då kan de redan grunderna, förklarar Ehrnsten.

 

Läs mer i dagens VN/eVN.