Erkki Rissanen tycker att andra sjukvårdsområden fått friare händer att själva planera för sin framtid, och vill nu veta varför VNS särbehandlas på ett i hans ögon styvmoderligt sätt. Foto: Nina Ahtola

Ofritt VNS förbryllar

Erkki Rissanen är förvissad om att Västra Nylands sjukhus fortsättningsvis kommer att behövas i ungefär samma form som nu. Han förstår inte varför inte sjukvårdsområdet får forma sin framtid på egen hand.

– Varför behandlar man oss så här? frågar sig Rissanen, ordförande i den nya nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde.

Det han då närmast avser, är att man i andra sjukvårdsområden i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fått göra upp egna utvecklingsplaner medan VNS förväntas hålla till godo med en plan som HNS ledande överläkare är upphovsman till.

Rissanen har också svårt att acceptera, att HNS kanaliserar investeringspengar till andra sjukvårdsområden, men inte till VNS.

Det vårdcampus i Ekenäs som skall ge primärhälsovård och specialiserad sjukvård rum under samma tak, är tänkt att till en början i huvudsak finansieras av Raseborgs stad – meningen är att HNS betalar sin andel via ett trettioårigt hyresavtal.


Läs mer i dagens VN/eVN.