Det ambulerande bibbalabbet nu i Ekenäs

På den interaktiva utställningen i Ekenäs bibliotek kan man bekanta sig med nyttiga och praktiska hjälpmedel för vardagen.

I Bibbalabbet i Ekenäs har man nu möjlighet att bekanta sig med bland annat en elcykel, medicinklocka och en knutmaskin som man kan använda för att knyta knutar till fiskelinan. På barnavdelningen finns ett övningsprogram för att lära sig spela gitarr, som har visat sig vara mycket populärt bland barn. De nya webbtjänster som presenteras är till exempel tidsbanken och sidan för medborgarinititativ.
Bibbalabbet finns i Ekenäs cirka två månader.

Målsättningen med verksamheten är att hjälpa medborgarna hitta och prova på nya lösningar som underlättar i vardagen, uppmuntra utvecklarna till växelverkan med användarna och till att utvärdera sina innovationer med hjälp av användarnas respons. Verksamheten i Bibbalabbet ska bli en permanent tjänst och på så sätt effektivare förnya samhället genom produktutveckling och genom att ta i bruk nya produkter och tjänster.

Innovationerna som presenteras på Bibbalabbet tillhör tre huvudteman: hållbar utveckling och miljö, hälsa och välbefinnande och nya samhällstjänster.

Bibbalabbet förverkligas i samarbete med projektet Huomisen arki, som koordineras av Helsingfors stadsbibliotek. Projektet finansieras av Nylands förbund, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Helsingfors stad under åren 2012-2014.

Mera info finns på projektets hemsida (på finska och engelska).