Joona Räsänen talade på torget i Lojo.

De rödas första maj

Förstamajtalen behandlade de svåra ekonomiska tiderna och hur de kan ge upphov till extrema rörelser. Samtidigt uppmanade talarna till gemenskap och öppenhet.

Daniel Nyman från Raseborgs vänster talade vid de rödas grav i Ekenäs på första maj.

– Nu har vi i samlats här på första maj, arbetarnas dag, för att komma ihåg de tillfångatagna, stupade, avrättade som det här minnesmärket hedrar. Ett minnesmärke som bland annat vittnar om att en gång i tiden fick behovet av hämnd grepp om medmänskligheten. Och att det hände just här i Ekenäs. Ett ärr i Ekenäs historia, något som man sakta har vågat börja se på och även nu i dag, 95 år efter inbördeskriget inte helt och hållet kan ta i och tala om utan att uppröra, sa Daniel Nyman.

Han varnade för högerextremismen och uppmanade till en gemenskap över gränserna – över partigränser, landsgränser och kulturgränser.


Sjukvården

Vid de rödas grav i Karis höll vänsterpartisten Harry Yltävä tal. Han berättade om sitt arbete med utredningen av sammanslagningen av social och hälsovården.

– Bara en fjärdedel av befolkningen med brådskande behov får läkarvård inom två veckor, nästan lika många måste vänta i över fyra veckor. Vårdcentralerna har svårt att besätta sina läkartjänster. Här i Raseborg har vi själva fått uppleva dessa problem.

– Patienterna hos oss i Finland betalar en större egen andel än i de flesta andra EU länder. Stora inkomstskillnader ger stora skillnader i hälsa. En god vård åt alla kan förverkligas endast genom offentlig hälso- och sjukvård. Men en vård av hög kvalitet kräver tillräckliga personalresurser.


Ungdomsgarantin

Torget i Lojo var fullt av folk när Joona Räsänen, ordförande för Socialdemokratiska unga och ordförande i Lojo stadsfullmäktige, talade på första maj. Han tog upp både det europeiska och det inhemska ekonomiska läget. Budskapet var att man övervinner krisen bäst med samarbete och rättvisa lösningar. Speciellt bekymrad var han över att arbetslösheten ökat såväl bland ungdomar som bland den äldre arbetskraften under det senaste året. …

– Vi löper risken att de förlängda perioderna av arbetslöshet gör att sysselsättningen inte förbättras ens vid det skedet då ekonomin vänder till det bättre. Därför är förebyggande åtgärder inom sysselsättningen samt ett lyckat verkställande av ungdomsgarantin synnerligen viktiga. Regeringen har inte prutat av sysselsättningspengarna, tvärtom, man har satsat på dem. Och detta är tack vare vänsterpartierna, sa Joona Räsänen.