Martti Savelainen är chef på Sappis fabrik i Gerknäs, Lojo. Foto: Nina Ahtola

Han tror på pappret

Om sju år slutar pappersförbrukningen minska. Det tror Martti Savelainen, vd på Sappis pappersbruk i Gerknäs. Under tiden satsar man på konstant förbättring.

– I något skede kommer annonseringen i elektroniska medier och i tryckta medier i balans.
Orden är Martti Savelainens, fabrikschef på pappersbruket i Gerknäs. Han har just levererat en ström hårda fakta om fabriken, vilka kan sammanfattas med ordet Stort.
Allt är stort här vid Lojo sjö: fabriksområdet på 50 hektar, kraftverket – "ett av Västnylands största" – som kan värma 15 000 småhus årligen, den dagliga pappersproduktionen på 2 000 ton papper, hallarna, stocktravarna …
– En grupp Mannerheimriddare fick åka buss inne vid pappersmaskin nummer tre. Hallen är en halv kilometer lång och 150 meter bred, nämner Savelainen.
Rullas dagens produktion av papper ut från Gerknäs slutar den vita vägen 5 500 km längre bort, i Nordafrika.
Stor har även pappersindustrins kris varit. Fabrik efter fabrik har stängt. Men bruket i Gerknäs står kvar och är i dag Finlands fjärde eller femte största.

Omskakad
Helt opåverkad av den skakiga världsekonomin är man inte. För några år sedan lade Sappi ner en fabrik i Kangas. Enheten i Gerknäs hade tidigare över 800 anställda, i dag är de kring 550.
Och än är nerförsbacken inte slut. Savelainen konstaterar att förbrukningen av tidskriftspapper minskar med cirka 1,5 procent årligen i Västeuropa. Trenden är densamma i USA.
Orsaken är de elektroniska medierna.
– Jag tror nergången planar ut år 2020, säger han.
Någon gång måste ju balansen uppnås mellan annonser på nätet och på papper.
Till dagens ljuspunkter hör att Ryssland och andra före detta öststater konsumerar allt mera papper.

Bättre och bättre
Savelainen beskriver framtidsutsikterna för pappersbruket med två ord:
– Konstant förbättring.
Produktiviteten i Gerknäs måste förbättras med tre procent varje år. Annars äter inflationen upp vinsten. I reda pengar handlar det om kring 7 miljoner varje år.
– Hela personalen tänker på produktiviteten. Vi har hundratals projekt på gång.
Savelainen ger några exempel.
En montör hittade på ett sätt att återanvända vatten i processen, i stället för att pumpa in nytt vatten. Det sparade "några tusen euro".
Tillsammans med leverantören av cellulosa lyckades fabriken minska användningen av cellulosa.
– Cellulosa är dyrt, så där sparade vi kring en miljon euro.
En tredje grej handlade om att torka barken, som blir över när man barkat granarna som ska bli papper. På så sätt ökar barkens värmevärde då den förbränns.
– Effektiveringar för sju miljoner euro föds varje år, säger Savelainen.
Tittar man fem år framåt, till 2018, ska Sappi vara Finlands säkraste pappersenhet, ha ännu bättre personal än i dag och ännu nöjdare kunder.

Mera utbildning
I dessa tider, då samarbetsförhandlingar och nedskärningar hör till mångas vardag, låter Sappis mål för utbildning uppmuntrande. De anställda ska ha i snitt tre utbildningsdagar per år, och 2018 ska de vara uppe i fyra dagar per år.
– Vi har ett välutbildat gäng här, säger Savelainen, själv pappersingenjör från Tekniska högskolan i Otnäs.
Många har teknisk utbildning och det kommer att behövas också i framtiden. Andra nyttiga kompetenser är samarbetsförmåga och kommunikation.

Läs mer i dagens VN/eVN.