Haije Huldin och Anne Ingman ska skapa mera liv och rörelse vid Raseborgs slott. Foto: Kristoffer Nöjd

Sommartorg och läger vid Slottsknektens stuga

Som traditionen påbjuder öppnar Slottsknektens stuga till 1 maj. Men i år får Haije Huldin koncentrera sig på köket. Anne Ingman kommer att hjälpa henne med det andra.

 

Det doftar härligt av lax och maltlimpa. Slottsknektens innehavare sedan sex år tillbaka, Haije Huldin, förbereder ett 50-årskalas. Det dröjer inte länge förrän hennes nya affärspartner Anne Ingman dyker upp.

Anne Ingman har på sistone gjort sig ett namn som gestaltare av Helene Schjerfbeck. Som Schjerfbeck har hon gjort ett flertal vandringar i borgens närhet i Snappertuna. Hon har också hunnit med ett antal medeltida vandringar på området, som Dan Idmans ersättare. I samband med dessa har hon fört många samtal med Huldin.
– Kanske det har haft med hennes supergoda lunch att göra också, säger Ingman och skrattar. 

Under samtalen har damerna funderat på hur man kunde utveckla verksamheten kring i Snappertuna och kring ruinerna.
Efter hand började man planera att samarbete riktigt konkret. Och där är man nu.
– Vi har en klar rollfördelning. Jag sköter det administrativa och planerar programmet. Haije sköter köket. När vi är två kan vi koncentrera oss på varsin sak och göra jobbet ordentligt.


Tidsresor för barn

En nyhet för i år är att man kommer att återuppliva sommartorget.
– Det blir ett gammaldags sommartorg med egna produkter. 

En annan nyhet är dagsläger för barn. Man planerar tidsresor där barnen får bekanta sig med borgen, forngården och kyrkan.
Under vinterhalvåret har man också installerat kommunalt vatten på området. Kanske det är ett första steg mot det planerade infocentret i anslutning till borgen.


Läs mer i dagens VN/eVN.