Centerpartiets ordförande Juha Sipilä (längst t.h.) i samspråk med medlemmar i partiets lokalavdelning i Raseborg. Foto: Johanna Lemström

Sipilä vidhåller att regeringen borde avgå

Något pirrig men mycket stolt var sekreteraren för Centerpartiet i Raseborg, Riitta Rossi, i lördags då hon likt sina partikamrater inväntade partiordförande Juha Sipilä.

– Han ville själv komma hit, berättar Riitta Rossi.

Hon har varit en av spindlarna i nätet inför Centerns nyländska krets årsmöte som hölls i Karis med Raseborgsavdelningen som värd. 

"Regeringen bör avgå"

Partiets ordförande Juha Sipilä hade valt de pågående reformerna som tema för sitt tal på årsmötet.
Han kräver bestämt att regeringen ska avgå. Det sa han redan förra veckan i samband med behandlingen av beskattningen av utdelningar. Men:

– Den reformen är liten jämfört med kommunstrukturreformen och reformen av social- och hälsovården.

Vill samarbeta

Sipilä efterlyser kommunikation mellan regeringspartierna och oppositionen.

– Vid öppnandet av riksmötet i februari erbjöd jag statsminister Jyrki Katainen (Saml) ett samarbete i Korpilampi-anda kring de planerade reformerna. Mitt erbjudande står fast. En bättre framtid byggs alltid genom att komma överens, inte genom att slita åt olika håll, säger Sipilä.

Centern har erbjudit regeringen sin egen modell för en kommunreform, men fått kalla handen.

– Vår modell går ut på att kommunerna tar hand om närservicen och det idkas mer samarbete över kommungränserna, en så kallad kommun–landskaps-modell, säger Sipilä.