Maya Fonselius och Sofia Wahlsberg tänker inte ge upp hoppet om en framtid för daghemmet i Harparskog. FOTO: KRISTOFFER NÖJD

Några månader efter avvärjningssegern är Harparskog daghem i skottgluggen igen

Bildningssektorns sparkrav på drygt 1,2 miljoner euro har lett till att daghemmet i Harparskog är i skottgluggen igen. I december i fjol avvärjde fullmäktige i sista stund det förra hotet om stängning.

Föräldrarna till barnen i Harparskog daghem möttes nyligen av en lapp som informerade om ett diskussionstillfälle om daghemmets framtid. Det är bara några månader sedan planerna på att stänga daghemmet lades på is.
– Det känns som ett slag under bältet. Det budgeterades pengar för daghemmet. Vi skulle vilja veta vart de försvann, säger Sofia Wahlsberg som är förälder till 2,5-åriga Maya Fonselius, ett av barnen på dagiset.
 

Benådades i december
I december i fjol, när fullmäktige behandlade budgeten för 2013, fick bildningssektorn efter omsröstning 67 000 euro i tilläggspengar. Det är precis så mycket som en indragning av Harparskog daghem hade uppskattats spara in.
– Det är sant att det var en viljeyttring om att Harparskog daghem skulle bevaras. Men i samma budgetbok har vi ett anpassningskrav på över 1,2 miljoner euro. Vi är med andra ord illa tvungna att komma med olika förslag på besparingar, säger bildningschef Robert Nyman.
Wahlsberg undrar hur knappt 70 000 euro kan ha en så stor betydelse i kampen mot Raseborgs enorma underskott.
– Hur mycket räddar den summan egentligen? frågar hon sig.
Nyman säger att hans sektor står inför "ytterst tuffa ekonomiska utmaningar" och att man därför granskar olika anpassnings-, sammanslagnings- och omstruktureringsalternativ.
Att diskutera en stängning av Harparskog daghem är ett steg vidare i anpassningsåtgärderna.
– Vi kommer att föra fram våra tankegångar och lyssna till vårdnadshavarna och andra som kan ha åsikter, säger Nyman.
I det här skedet gäller diskussionerna uttryckligen Harparskog daghem eftersom det är ett fall som man enligt honom "kan hantera utan att servicekvaliteten lider".
Det att man åter riktar blickarna på just Harparskog beror enligt Nyman också på att daghemmet har få barn och få anmälda till hösten.
– Och den trenden ser ut att hålla i sig, säger Nyman.

Bildningsnämnden kommer att behandla frågan i början av maj. Sofia Wahlsberg lovar att föräldrarna inte kommer att ge upp förrän ett beslut är taget.