Ekenäs Energi vill satsa mera på Katternö Kärnkraft, och ha lättnader i de resultatkrav staden har ställt på sitt affärsverk. Foto: VN-arkiv/Benjamin Knopman

Ekenäs Energi ber om mera kärnkraftspengar

Skall Ekenäs energi få 113 831 euro att investera i en höjning av aktiekapitalet i Katternö Kärnkraft Ab? Det får stadsstyrelsen ta ställning till på måndag.

Förslaget till beslut är att styrelsen föreslår för stadsfullmäktige, att Ekenäs Energi beviljas ett investeringsanslag på sammanlagt 224 546 euro.
Av summan skulle 110 714 euro användas för amorteringar i elproduktionsbolag där staden är delägare, och återstoden styras till en höjning av aktiekapitalet i Katternö Kärnkraft – "enligt tidigare förbindelse", som det sägs i beredningstexten.
Till stadsfullmäktige föreslås styrelsen också vända sig med ett förslag om att affärsverkets budgeterade nettoresultat för i år minskas med 610 000 euro.
Stadsstyrelsen och fullmäktige skärpte i slutet av fjolåret kraven på affärsverket, man höjde sonika det budgeterade resultatet med drygt en halv miljon till 1,334 miljoner euro.
Men nu förefaller åtminstone beredningen vara beredd att backa.
Bland annat kraftigt reducerade priser på utsläppsrätter för koldioxid och lägre marknadspriser på elström har rubbat cirklarna, de åtgärder man beslöt om efter att kraven skärpts bedöms inte längre kunna leda till åsyftat resultat.