Rejäl höjning av hyran väntar många

Hyrorna för flera av staden Raseborgs bostäder och andra lokaler som staden äger stiger märkbart i slutet av året. Många invånare kan räkna med en hyresstegring på 15 procent.

Direktionen för intern service behandlade frågan på sitt möte i onsdags och gick då in för den här höjningen, som kommer att gälla från och med den 1 december.

Motiveringen till höjningen är att hyrorna för flera av bostäderna släpar efter markant. I mötesberedningen sägs att hyresnivån för flera av stadens bostäder och andra lokaler är sådan att den inte täcker den normala driften för fastigheterna. I praktiken subventionerar staden därmed boendet, sägs det i texten.

– Det har länge funnits ett behov av en harmonisering av hyrorna, säger direktionens ordförande Martin Glader (SFP).
Direktionen var helt enig i sitt beslut.

Fastslagna nivåer
Staden slog i fjol fast en gängse hyresnivå för sina bostäder. Nivån är utgångspunkt då nya hyresavtal görs upp, och målet är att den på sikt ska gälla samtliga lokaler.
Det gör den inte nu i praktiken. I flera fastigheter är hyran per kvadratmeter i dag mycket lägre än den borda vara enligt stadens fastställda nivå.

Extra höjning
Det är en extra hyreshöjning utöver den indexbundna stegringen som staden nu tar till för att få upp hyrorna. Den extra höjningen gäller totalt 135 bostäder och lokaler i 31 olika fastigheter.

I de flesta fall är höjningen 12,2 procent. Siffran baserar sig på att den totala höjningen per år kan vara maximalt 15 procent, vilket den blir då den indexbundna höjningen i år från den 1 april är 2,8 procent.