De nya alkometrarna fungerar bra, säger äldre konstapel Mathias Sjöberg. Foto: Niclas Erlin

Positivt om du blåser negativt

Polisens nya alkometer gör kontrollen i trafiken snabbare och smidigare. Samtidigt kommer färre engångsplaströr att gå åt.

Har du fått blåsa in i en liten tratt i stället för i ett plaströr i polisens blåstest i trafiken?


Då har du prövat polisens nya alkometer, som fungerar även utan ett rör som munstycke. I stället blåser föraren in i en minimal tratt från cirka tio centimeters avstånd, vilket räcker för en första analys av utandningsluften.

Visar mätaren negativt är allt i sin ordning. Föraren har inte alkohol i blodet och kan fortsätta sin färd.
Tratten behöver inte bytas ut då alkometern ska användas på nytt.
– Fördelen är att färre plaströr går åt, det blir mindre skräp, säger äldre konstapel Mathias Sjöberg vid Raseborgspolisen.

Sammantaget blir det en ganska stor besparing, eftersom ett rör gått åt vid varje blåsning hittills.
Samtidigt blir kontrollerna smidigare. Alkometern aktiveras snabbt för fortsatt användning, och därtill minskar hanteringen av engångsrören.

Får blåsa på nytt
Men rören finns fortfarande med i bilden.
Visar mätaren positivt är det en indikation på att föraren har alkohol i kroppen. Då kopplar polisen ett plaströr till mätaren och ber föraren blåsa på nytt.

Sedan följer normal praxis: Visar mätningen att föraren kan ha över 0,5 promille alkohol i blodet avbryts färden, varefter föraren får räkna med att testas med hjälp av en precisionsalkometer eller ge ett blodprov.

De traditionella alkometrarna visar värdena i promille, medan den nya modellen visar dem i milligram alkohol per en liter utandningsluft.
Polisen har nu använt de nya alkometrarna i några månaders tid och de har fungerat bra, säger Mathias Sjöberg.